صدای میراث: كمیته مقابله با قاچاق آثار تاریخی در فضای مجازی كه زیر مجموعه پژوهشكده میراث فرهنگی و گردشگری با هدایت مصطفی ده پهلوان و حامد وحدتی نسب دو باستان شناس ایرانی تشكیل شده است صبح دیروز در نشست «فضای مجازی و مبارزه با تخریب آثار تاریخی ایران» موضوعات مرتبط با جلوگیری از قاچاق آثار تاریخی و حفاری های غیرمجاز را بررسی كرد.
مهمترین بخش این نشست اما به پرونده «كوهسار بادفر» ملقب به «پوآرو» در فضای مجازی ارتباط داشت كه در این بخش، علیرضا غریبدوست، دبیر انجمن حقوقشناسی ایران از از عملکرد وزارت میراث فرهنگی در مبارزه با تخریب آثار تاریخی و درك به گفته او «سخیف» مقامات کشور از مفهوم میراث فرهنگی گفت: «در این حوزه جریانات بسیاری فعال هستند، به عنوان مثال فردی با عنوان «پوآرو» یک شخص نیست بلکه معرف یک جریان، باند و گروه مجرمانه است و افسوس که در پرونده او ۳ ماه است که در انتظار گزارش ضابط قضایی هستیم.»
سجاد علیبیگی، رییس پژوهشکده باستانشناسی نیز با تأکید بر بازبینی قوانین این حوزه گفت: اگر در انتظار فرهنگسازی بین مردم باشیم، در آینده نزدیک چیزی از میراثفرهنگی باقی نمیماند و برای جلوگیری از خرید و فروش آثار تاریخی در صفحات مجازی و تبلیغات و تهدیدهایی که صورت میگیرد، نیازمند بازنگری در قوانین هستیم.»
برخی باستان شناس ها نظیر مصطفی ده پهلوان رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و حامد وحدتی نسب انسان شناس پیش از تاریخ با جدیت پیگیر دستگیری كوهسار بادفر به دلیل آموزش گنج یابی و استفاده از فضای مجازی برای ترغیب به حفاری های غیرمجاز بودند. اما پرونده كوهسار بادفر كه پیشتر مصطفی ده پهلوان رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از آمادگی خود برای تدوین پرونده قضایی برای برخورد با «پوآرو» خبر داده بود، به كجا رسیده است و چرا برغم صدور رای دادگاه بدوی علیه او تاكنون برخوردی با او صورت نگرفته است؟
کوهسار بادفر: برایم پرونده سازی کردند
صدای میراث پیشتر از محكومیت «كوهسار بادفر» ملقب به «پوآرو» در دادگاه بدوی به اشد مجازات یعنی تحمل سه سال و 9 ماه حبس در سه موضوع اتهامی خبر داد و حالا كوهسار بادفر در گفتوگوی اختصاصی با صدای میراث در رابطه با سرانجام پرونده قضایی خود بطور مفصل در اینباره سخن گفته است.
كوهسا ر بادفر در این گفت و گو با اعلام این موضوع كه با وجود حفاران و قاچاقچیان متعدد آثار تاریخی در ایران، پرونده سازی برای او با هدف و نیت شخصی صورت گرفته است از نقش خود در جلوگیری از تخریب آثار تاریخی توسط حفاران غیرمجاز و آگاهی رسانی درباره پشت پرده تبلیغات گنج یابی در ایران سخن گفت و افزود: تمام حرف بنده این است كه آثاری كه از زیر خاك بیرون می آید باید در مسیر درست آن در ایران بماند و برای آیندگان حفظ شود. اما متاسفانه برخی تصور می كنند مسیر درست خودشان هستند می خواهند اجناس بیرون آمده از حفاری های غیرمجاز را به دفاتر فروش متعلق به خود كه بسیاری از آن ها در منطقه سعادت آباد تهران زیر عنوان سنگفروشی و … فعالیت می كنند یا در خیابان منوچهری تهران و یا در منطقه شوش دایر شده اند سرازیر و از طریق دفاتر خود به خارج از ایران ارسال و سودهای نجومی نصیب خود كنند. ولی من با آگاهی رسانی در فضای مجازی اجازه این كار را نمی دهم و به مردم هم می گویم كه به این افراد اعتماد نكنند. بنابراین تعجبی نیست كه در شرایطی كه هزاران حفار و قاچاقچی اشیای تاریخی در ایران آزادانه فعالیت می كنند برای من پرونده سازی كنند.
او درباره آخرین وضعیت پرونده محكومیت خود در دادگاه بدوی و ارجاع آن به دادگاه تجدیدنظر اعلام كرد: یكی از اتهام های بنده در پرونده تشکیل شده خرید و فروش زیرخاكی و اشیای تاریخی است. مامور میراث فرهنگی هم که برای پیگیری پرونده به دادگاه آمده بود باید مدارک مستدل در مورد این اتهام به قاضی ارایه کند. قاضی محترم هم یکماه به وزارت میراث فرهنگی یکماه مهلت داد تا مدارک مستند خود را دال بر این که كوهسار بادفر، خرید و فروش آثار تاریخی انجام داده است ارایه دهند كه تاکنون مسئولین میراث فرهنگی نتوانسته اند هیچگونه مدركی درباره این اتهام انتشابی تحویل دادگاه و قاضی پرونده بدهند.
او افزود: بنده در دادگاه تجدیدنظر در حضور قاضی محترم اعلام کردم که اگر وزارت میراث فرهنگی مدرکی دال بر خرید و فروش آثار تاریخی از سوی بنده ارایه دهد نه 3 سال و 9 ماه که بنده حاضرم 30 سال و 9 ماه به زندان بروم.
میراث فرهنگی تاکنون هیچ مدرکی به دادگاه تجدیدنظر نداده است
کوهسار بادفر در گفت و گو با صدای میراث تاکید کرد: وزارت میراث فرهنگی هیچ مدرکی دال بر ارتکاب خرید و فروش آثار تاریخی از سوی بنده ارایه نکرده است. قاضی دادگاه نیز از مامورین میراث فرهنگی خواست مدارک مستدل خود مبنی بر خرید و فروش آثار تاریخی از سوی بنده را به دادگاه ارایه کنند، اما پاسخی که آن ها در دادگاه داشتند این بود که «ما می دانیم.» قاضی محترم نیز اعلام کرد که به دانستن نیست و باید مدارک مستدل و مستند در اینباره به مرجع قضایی ارایه شود. یکماه از مهلت داده شده گذشت و آن ها هیچ مدرکی در ارتباط با اتهام انتسابی به دادگاه ارایه نداده اند.
او درباره اتهام انتسابی دیگر خود مبنی بر حفاری غیرمجاز در محوطه باستانی بیستون نیز اعلام کرد: اشد مجازاتی که در دادگاه بدوی به بنده داده شد درباره حفاری غیرمجاز در محوطه تاریخی بیستون بود که 3 سال و 9 ماه حبس است. پس از اعتراض وکیل بنده به این حکم در دادگاه تجدیدنظر این اتهام نیز در دست بررسی قرار گرفت که این اتهام نیز اسناد و مدارک مستدل نداشت. براساس قانون جرم حفاری زمانی تحقق می یابد که نیروی انتظامی و یگان حفاظت میراث فرهنگی متهم را حین حفاری دستگیر کرده باشند. یعنی حتما در حفاری حضور داشته باشد و پرونده آن به قاضی ارایه شده باشد. در حالی که بنده در هیج حفاری غیرمجازی حضور نداشتم و مدركی هم برای اثبات این موضوع در اختیار شکات نیست. این عنوان اتهامی در دادگاه تجدید نظر شبهاتی را در مورد پرونده برای قاضی دادگاه ایجاد کرد و ایشان به مامورین میراث فرهنگی گفتند که اگر بنده را حین حفاری گرفته اند مدارك را به دادگاه ارایه دهند که هیچ مدرکی در این باره وجود نداشته و ندارد. بنده در هیچ حفاری غیرمجازی در ایران حضور نداشته ام و بی گناهی بنده در این مورد اثبات شده است.
کوهسار بادفر گفت: در ماجرای بیستون بنده با زن و بچه به این محوطه باستانی رفتم و در حال برگزاری یک لایو اینستاگرامی برای معرفی این مجموعه بودم. همانزمان هم بازدیدکنندگان بسیاری بودند که در حال تصویربرداری و فیلم و عکس گرفتن از این محوطه بودند. اما براساس اشتباه مامور یگان حفاظت میراث فرهنگی در بیستون که با بنده نیز سر این موضوع درگیر شد، اتهام حفاری غیرمجاز در محوطه باستانی بیستون به من زده شد. قاضی پرونده هم گفت باید ثابت شود که کدام نقطه از محوطه باستانی بیستون حفاری شده و چه تجهیزاتی از بنده ضبط شده و آثار به دست آمده از این حفاری چه بوده و تحویل کدام نهاد دولتی شده است؟ در حالی که اصلا حفاری وجود نداشته و بنده پس از اتمام این پرونده شکایت خود را تقدیم مرجع قضایی خواهم کرد.
اتهامات کذب است؛ حاضرم با ده پهلوان مناظره کنم
کوهسار بادفر حساسیت های ایجاد شده علیه خود را به دلیل برخی اطلاع رسانی ها درباره قاچاق اشیای تاریخی و حفاری های غیرمجاز اعلام کرد و گفت: متاسفانه برخی افراد در وزارت میراث فرهنگی مسایلی را برای بنده ایجاد كردند که تاکنون همه آن ها کذب بوده و بنده حاضرم در همین رسانه صدای میراث با در هر رسانه ای كه متعلق به جمهوری اسلامی ایران است با آقای ده پهلوان، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی مناطره كنم تا مشخص شود چه كسی دارد از آب گل آلود ماهی می گیرد؟
او با اعلام این موضوع که دستکم 35 دفتر خرید و فروش آثار تاریخی در منطقه سعادت آباد تهران مشغول فعالیت است گفت: دو دفتر خرید و فروش اشیای عتیقه نیز در منطقه لواسانات تهران وجود دارد و دفاتر زیرزمینی خرید و فروش آثار تاریخی در منطقه منوچهری تهران و منطقه شوش هم فعال هستند و آقایان بروند و ببینند این دفاتر متعلق به کیست و چرا با آن ها برخورد نمی شود؟
کوهسار بادفر اعلام کرد: مگر باند چینی ها را در فرودگاه امام خمینی تهران که مشغول خارج کردن مهره ها و سنگ های باستانی نگرفتند؟ مگر قاچاقچیان به بازار چین وصل نبودند؟ آقایان پدیده ورود چینی ها به بازار عتیقه ایران را بررسی کنند و ببینند قاچاقچیان به چه کسانی وصل هستند؟
این متهم خریدوفروش آثار تاریخی و حفاری غیرمجاز به صدای میراث گفت: پرونده های ساخته شده علیه بنده به دلیل دشمنی مدیران پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با بنده است. سوال بنده از آقای ده پهلوان این است که چرا ایشان در رسانه ملی در مورد من صحبت می كند، اما سراغ كسانی كه دفتر های خرید و فروش اشیای تاریخی در ایران را اداره می کنند نمی رود که شاید با افرادی در داخل وزارت میراث فرهنگی هم در ارتباط باشند؟ مگر ایشان در مورد قاچاق آثار تاریخی حساسیت ندارد؟ پس چرا به دفاتر خرید و فروش آثار تاریخی در تهران رسیدگی نمی کنند؟