صدای میراث: مسئولین شهرداری تهران ۱۴ تابلوی ارزشمند موزه امام علی (ع) را که از اموال این موزه بود به خارج از کشور ارسال و در نمایشگاهی در دوبی فروختهاند. حالا وزارت میراث فرهنگی اعلام کرده است که هیچ اطلاعی از خروج این آثار نداشته و نه شهرداری تهران و نه مسئولین موزه امام علی (ع) مجوز خروج این آثار را از این وزارتخانه دریافت نکرده اند.
هادی میرزایی، مدیرکل امور موزه ها و اموال منقول تاریخی و فرهنگی وزارت میراث فرهنگی به صدای میراث گفت: مسئولین شهرداری تهران و مدیرانت موزه امام علی (ع) هیچ مجوزی از اداره کل موزه های کشور برای جابه جایی و خروج تابلوهای این موزه گرفته اند.
او افزود: اداره کل موزهها در حال پیگیری این موضوع است که چرا بدون توجه به قوانین موزهداری کشور هیچ درخواستی برای صدور مجوز جابهجایی و انتقال و ارسال تابلوهای موزه امام علی (ع) که حالا در خارج از کشور فروخته شده است به این اداره کل ارجاع نشده است؟
هادی میرزایی تاکید کرد: از مسئولین شهرداری تهران خواسته شده است تا گزارش های خود را درخصوص تابلوهای ارسال شده به خارج از کشور برای وزارت میراث فرهنگی ارسال کنند تا این اداره کل با بررسی جوانب موضوع در این خصوص تصمیمگیری کند.
اوایل هفته بود که ناصر امانی، یک عضو شورای شهر تهران در تذکر علنی به شهرداری تهران درخصوص خارج کردن تابلوهای موزه امام علی (ع) و بازنگرداندن آن ها به موزه خواستار مشخص شدن وضعیت این تابلوها شد. او گفته بود که ارزش تنها یکی از تابلوهای خارج شده ۳۰ میلیارد تومان است.
با این حال تا همین صبح امروز ماجرای تابلوهای خارج شده از موزه امام علی (ع) که وابسته به شهرداری تهران است معمایی حل نشده بود تا آن که صبح امروز روزنامه کارگزاران خبر داد که ۱۴ تابلوی موزه امام علی (ع) در نمایشگاهی در دوبی فروخته شده است.
محمدرضا کارگر رییس سابق اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی و مشاور فعلی معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی نیز در گفت گو با صدای میراث اعلام کرد: موزه امام علی (ع) حق فروش آثار در اختیار خود را نداشته و این اقدام در موزهداری جهان بی سابقه است.
او افزود: موزه امام علی(ع) تحت عنوان موزه ثبت شده است و با حراجیهای هنری و گالریها تفاوت دارد. بنابراین تمام اموال در اختیار این موزه اجازه فروش ندارند.
کارگر افزود: موزه ها نمیتوانند از اعتباربخشی به یک اثر با اهداف تجاری و جمع آوری ارزش افزوده برای فروش اثری که در آن ها به نمایش گذاشته می شود استفاده کنند. بنابراین اقدام صورت گرفته از سوی مسئولین شهرداری تهران و موزه امام علی(ع) کاملا مغایر با قوانین و ضوابط موزه داری و روح موزه است و یک امر کاملا زشت و غیرقانونی است.
وکارگر تاکید کرد: شرط ایجاد موزه این است که آثار و اموال در اختیار آن حق و امکان فروش نداشته باشند تا آثار موزهای تبدیل به کالای فروشی نشود. بنابراین رسیدگی به تخلف موزه امام علی (ع) در فروش آثار در اختیار خود که متعلق به مردم ایران است وظیفه اداره کل موزه ها در وزارت میراث فرهنگی، گردشگریو صنایع دستی است. چون این اداره موظف است تمام اموال فرهنگی دولتی و خصوصی را ثبت و ضبط کند تا هیچ نهادی نتواند آن ها را بفروشد. بنابراین خارج کردن و فروختن اموال فرهنگی موزه امام علی ۰ع) می تواند مشمول پیگرد حقوقی از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگریو صنایع دستی شود.
پاییز سال گذشته نماینده شهرداری تهران در نشست شورای هماهنگی موزه های کشور حضور داشت و مکلف به ثبت اموال موزهای شهرداری تهران در سامانه جام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شد. اما این اتفاق هنوز در شهرداری نیفتاده است و صورتجلسه امضاء شده در جلسه سال گذشته شورای هماهنگی موزه های کشور و ابلاغیه های اداره کل موزه های کشور برای ثبت آثار فرهنگی و تاریخی موزه های شهرداری تهران نادیده گرفته شد. تا آن که خبر خروج و فروش تابلوهای ارزشمند هنری موزه امام علی (ع) در آستانه پاییز امسال منتشر شد.
کنوانسیون ۱۹۷۰ ژنو تاکید دارد که خروج هر اثر تاریخی و فرهنگی بدون داشتن مجوز از دولت یک کشور مصداق قاچاق اشیای تاریخی و فرهنگی است. گرچه شهرداری تهران معتقد است که این آثار را بصورت قانونی از کشور خارج کرده است اما مدیرکل امور موزه های و اموال فرهنگی وزارت میراث فرهنگی در گفت وگو با صدای میراث اعلام کرده است که هیچ مجوزی از سوی وزارت میراث فرهنگی برای جابهجایی یا خارج کردن آثار موزه امام علی(ع) صادر نشده است.