صدای میراث: پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و اداره کل میراث فرهنگی استان فارس صبح امروز درخواست بازداشت و دستگیری متخلفین تخریب کوه رحمت تخت جمشید را به یگان حفاظت میراث فرهنگی مرودشت ارسال کرد.
به گزارش صدای میراث، این درخواست پس از آن صادر شده است که صدای میراث در گزارشی از تداوم فعالیت غیرقانونی شهرداری مرودشت در کوه رحمت تخت جمشید خبر داد. حالا صدای میراث توانسته است به نسخه ای از این درخواست که قید محرمانه ندارد با همکاری فعالین میراث فرهنگی استان فارس دست یابد.
اداره کل میراث فرهنگی استان فارس خطاب به «روح اله خالدیان»، مسئول یگان حفاظت میراث فرهنگی مرودشت اعلام کرده است: «با توجه به اخطارهای پیشین و شکایت مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۰۲ و عدم تبعیت از قوانین، به عنوان ضابط قضایی در اسرع وقت هر نوع فعالیت مهدن شهرداری مرودشت را متوقف نمایید و عوامل آن را دستگیر و به مقامات قضایی تحویل دهید و کلیه ادوات آن ها را ثبت و ضبط نمایید.»
درخواست اداره کل میراث فرهنگی استان فارس و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از یگان حفاظت میراث فرهنگی مرودشت در حالی صورت گرفته است که اداره میراث فرهنگی استان فارس و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید ۵ روز قبل و پس از انتشار گزارشهای صدای میراث از فعالیت معدن سنگ شکن شهرداری مرودشت در حریم درجه دو تخت جمشید و در کوه رحمت و بی توجهی شهرداری مرودشت به مراجعه یگان حفاظت تخت جمشید برای توقف فعالیت، اقدام به شکایت از شهرداری مرودشت در مرجع قضایی کرده است.
مدیر میراثی که ۳/۵ هکتار از کوه رحمت را به شهرداری مرودشت بخشید
پیگیری صدای میراث از مسئولین محلی در شهرستان مرودشت منجر به دستیابی این رسانه به گزارش وضعیت فعالیت معدن سنگ شکن شهرداری مرودشت از ابتدا تاکنون شد. گفته می شود این گزارش در بخشی از شکواییه پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از فعالیت غیرقانونی شهرداری مرودشت نیز آمده است. در گزارش فعالیت معدن سنگ شکن شهرداری مرودشت درباره چگونگی تخریب کوه رحمت آمده است: «پیرو مکاتبه اداره کل مسکن و شهرسازی با مدیر وقت تخت جمشید در مورخه ۱۳۷۵/۰۵/۲۱ با موضوع موافقت با واگذاری میزان ۳/۵ هکتار از اراضی پلاک ۱۷۸ بخش ۵ فارس، مشهور به کوه های رحمت مرودشت جهت احداث واحد تولید شن و ماسه و آسفالت، این اداره در مورخه ۱۳۷۵/۰۹/۱۷ به شماره نامه ۴۱۳۱/۲۱/۱۳ ت، (سرپرست وقت جناب آقای امیری) مشروط به رعایت ضوابط محدوده حریم کوه رحمت یعنی (هرنوع کوهبری، انفجار، جنگلکاری، غرس اشجار، زراعت، احداث ساختمان در محل ننمایند) موافقت نمودند. (البته موافقت اداره میراث فرهنگی بدین جهت بود که جایگاه فعالیت قبلی شهرداری در روبروی شمس آباد تخت و در فاصله تقریبی ۲/۵ کیلومتر از تختگاه تخت جمشید بوده است.)»
مدیران میراثی که تخریب کوه رحمت را ممنوع کردند
براساس این گزارش، «در مورخه ۱۳۸۳/۰۹/۰۷ به شماره نامه ۲۲۸۲۴/۱ پیرو مکاتبه شهرداری مرودشت با اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت با موضوع «نیاز شهرداری به برداشت مخلوط از محدوده کارخانه آسفالت قدیم شهرداری» که عطف به نامه شهرداری در مورخه ۱۳۸۳/۰۹/۱۲ ریاست وقت اداره میراث فرهنگی (مسعود رضایی منفرد) اعلام داشتند محدوده حریم مورد نظر در حریم کوه رحمت قرار دارد و هرگونه برداشت مخلوط در آن ممنوع است.»
پیگیری صدای میراث از گزارش موجود درخصوص فعالیت غیرقانونی شهرداری مرودشت در حریم درجه دو تخت جمشید که منجر به تخریب گسترده کوه رحمت تخت جمشید شده است، مشخص کرد که شهرداری مرودشت برغم پاسخ منفی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس در برداشت از کوه رحمت، باز هم بدون توجه به قوانین و مقررات میراث فرهنگی به فعالیت خود در تخریب کوه رحمت ادامه داده است. تا جایی که رییس وقت میراث فرهنگی استان فارس یعنی مسعود رضایی منفرد در مکاتبه با شهردار وقت مرودشت اعلام کرده است که برداشت مخلوط از دامنه کوه های رحمت روبروی شمس آباد تخت توسط ماشین آلات شهرداری اقدامی غیرقانونی و برخلاف ضوابط مصوب حریم درجه یک تخت جمشید و کوه رحمت است که هرگونه دخل و تصرف، تسطیح، خاکبرداری و هرنوع عملیات مذکور و مشابه در محدوده حرائم مصوب تخت جمشید را ممنوع کرده است.
شهرداری مرودشت حتی به این نامه نیز بی توجهی کرد و به فعاتیت خود ادامه داد تا آن که در ۱۳۹۳/۰۷/۲۷ اینبار صفرزاده رییس وقت میراث فرهنگی استان فارس در نامه ای به شهرداری مرودشت از او میخواهد فعالیت های مخرب ماشین آلات شهرداری مرودشت در حریم تخت جمشید و در کوه رحمت متوقف و از ادامه خاکبرداری در این میراث ثبت شده کشور جلوگیری شود. اما اینبار نیز توجهی به درخواست مسئولین استانی میراث فرهنگی فارس نمیشود.
کارمند شهرداری، بهرهبردار معدن غیرقانونی
بالاخره در ۱۳۹۴/۰۹/۰۴ با شکایت صورت گرفته از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس از شهرداری مرودشت، صورتجلسه توقف عملیات برداشت معدنی شهرداری مرودشت از کوه رحمت و پلمپ و مهر و موم معدن کوه رحمت در حضور عوامل انتظامی امضاء می شود و در نهایت با پیگیری قضایی در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان مرودشت مقرر می شود که شهرداری مرودشت تا ۵ ماه به کار خود ادامه دهد و دراین مدت نسبت به جابه جایی معدن کوه رحمت اقدام کند.
بی توجهی شهرداری مرودشت به همین موضوع و تخریب کوه رحمت تداوم می یابد تا آن که اداره کل میراث فرهنگی استان فارس بار دیگر به مرجع قضایی شکایت می برد و در نهایت دستور توقیف ادوات ساخت و ساز و حفاری در محدوده حرائم سه گانه تخت جمشید و انتقال اموال منقول و انتقال آن ها به پارکینگ صادر می شود. در این حکم حتی تقاضای تعقیب و مجازات متخلف و برچیدن ساخت و سازهای صورت گرفته نیزمورد تاکید قرار میگیرد.
براساس پیگیری صدای میراث از سرانجام پرونده شکایت اداره میراث فرهنگی استان فارس از شهرداری مرودشت به دلیل تداوم تخریب کوه رحمت مشخص شد که پرونده این اقدامات در تاریخ ۱۳۹۵/۰۲/۰۴ توسط پاسگاه مرودشت به دادسرا ارسال شد. این پرونده در نهایت به شکایت از یکی از کارکنان و پیمانکاران شهرداری مرودشت که بهره بردار معدن شن و ماسه کوه رحمت تخت جمشید بود منتج شد و در این پرونده درخواست رسیدگی فوری و متوقف شدن عملیات فیزیکی در کوه رحمت ارایه شد.
اکنون اداره کل میراث فرهنگی استان فارس و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید پس از انتشار گزارشهای متعدد صدای میراث از تخریب کوه رحمت در فعالیت غیرقانونی شهرداری مرودشت در حریم درجه دو تخت جمشید با برداشت معدنی از این کوه که در عرصه و حریم تخت جمشید قرار دارد و در پرونده ثبت جهانی تخت جمشید نیز به ثبت رسیده است، بار دیگر درخواست به جریان افتادن پرونده پس از گذشت ۸ سال به دستگاه قضای ارسال شده است تا بدین ترتیب شهرداری مرودشت ملزم به خروج از حریم درجه دو تخت جمشید و پایان دادن به تخریب کوه رحمت که آثاری از دوره پارینه سنگی تا دوره هخامنشی، اشکانی، اسانی و اسلامی را در خود جای داده است شود.