صدای میراث: روز جهانی صنایع دستی و هفته ملی صنایع دستی از صبح امروز با تقدیر از پیشکسوتان و هنرمندان صنایع دستی و همچنین افتتاح صدها پروژه صنایع دستی در ۵ استان ایران گرامی داشته شد و عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت سیزدهم را در توجه به موضوع صنایع دستی موفق خواند و مریم جلالی دهکردی معاون صنایع دستی او گفت که در این دولت صنایع دستی جان دوباره گرفت.
به گزارش صدای میراث، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از عوامل سریال «نون خ» نیز به دلیل توجه به موضوع صنایع دستی و ترویج آداب و رسوم ایرانیان تقدیر کرد و طرحهای صنایعدستی از پنج استان آذربایجانشرقی، سمنان، یزد، تهران و قزوین به صورت برخط و با حضور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افتتاح شد.
در این مراسم که در سالن آمفی تئاتر وزارت میراث فرهنگی در ساختمان ارگ آزادی تهران برگزار شد، علی طلوعی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت میراثفرهنگی، علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری کشور، تعدادی از نمایندگان مجلس، جمعی از مدیران، فعالان حوزه صنایعدستی، صنعتگران، پیشکسوتان و سرمایهگذاران این حوزه حضور داشتند.
در این مراسم، طرح های استانهای آذربایجان شرقی، سمنان، یزد، تهران و قزوین به صورت برخط و با دستور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افتتاح شد.
در استان آذربایجان شرقی، ۱۴۴ پروژه با حجم سرمایهگذاری ۴ هزار میلیارد و ۶۱۰ میلیون ریال در حال انجام است که ۱۴۲۹ شغل ایجاد می کنند و ۵ پروژه شاخص آن بهعنوان نمونه در روز جهانی صنایع دستی افتتاح شد.
در استان تهران نیز پروژه بازارچه دائمی صنایعدستی در مجتمع ایرانمال افتتاح شد. خانه صنایعدستی رئوفی در استان قزوین با حجم سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد ریال و اشتغال برای ۱۰ نفر، پروژه خانه صنایعدستی خیرآباد از استان سمنان نیز با حجم سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد ریال و اشتغال برای ۱۰ نفر افتتاح شدند.
آخرین پروژه افتتاح شده متعلق به استان یزد بود که کارگاه بستهبندی صنایعدستی با حجم سرمایهگذاری ۷۰ میلیارد ریال و ظرفیت ایجاد اشتغال مستقیم برای ۱۲ نفر و اشتغال غیرمستقیم برای ۲۵ نفر در این استان افتتاح شد.
محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس نیز در این جلسه با توجه به برگزاری مراسم ویژه روز جهانی صنایعدستی، گفت: مراسم ویژه روز جهانی صنایعدستی صبح فردا (یکشنبه) به میزبانی شیراز و با حضور ۱۶ شهردار برگزار می شود.
او افزود: ۱۲ خانه تاریخی نیز در مراسم فردا افتتاح خواهد شد و نخستین نمایشگاه تخصصی شهرها و روستاهای جهانی در محل باغ عفیفآباد به بهرهبرداری میرسد.
در گرامیداشت روز جهانی و هفته صنایعدستی که با ۶۰ سالگی تشکیل شورای جهانی صنایعدستی همزمان شده است، از اساتید منتخب در برنامه داوری استادان منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایعدستی شهر دونگ یانگ کشور چین و عوامل سریال «نون خ» نیز تجلیل شد.
فاطمه سیدی (پتهدوزی)، بهروز سیفالهی (نقاشی روی چرم)، داداش مهرآوری (نقاشی روی شیشه)، سعید پوزش (معرق چوب)، سارو مقرچیان (قلمزنی روی نقره) از استان تهران و محمد بینوا (زریبافی) از استان اصفهان، امین سلطان خواه (سوخت چوب) از خراسان رضوی و منصور حافظ پرست (قلمزنی فلز) از استان اصفهان به عنوان اساتید منتخب شورای جهانی صنایعدستی تجلیل شدند.
همچنین در بخش دیگر این مراسم از مهدی فرجی تهیهکننده سریال «نون خ»، صهبا شرافتی بازیگر، کاظم نوربخش بازیگر و جمشید اقبالپور سرمایهگذار حوزه صنایعدستی تجلیل شد.
فرجی این سریال را به هنرمندان گمنامی که در نقاط محروم کشور کار میکنند تقدیم کرد و افزود: در این سریال به دنبال اهدافی در تحقق ماموریتهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بودیم.
وی به نظرسنجی صدا و سیما از بین افرادی که سریال «نون خ» را دیده و ندیدهاند اشاره و تصریح کرد: ۶۸ درصد معتقد بودند از ظرفیت صنایعدستی در پیشرفت کشور استفاده نشده و ۷۲ درصد برای دیدن جاذبههای سیستان و بلوچستان به ویژه چابهار ابراز تمایل کردند.
ضرغامی: مشکل صادرات صنایع دستی در دولت سیزدهم حل شد
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سخنان برپایی روز جهانی صنایع دستی گفت: ایران حدود ۳۰۰ رشته صنایع دستی متنوع دارد که در جهان منحصر به فرد است.
او افزود: حدود ۳۰۰ رشته صنایع دستی متنوع داریم و فردا به بهانه افتتاح نمایشگاه آثار ایران در شانگهای عازم چین هستم. گفتم به سفیر چین بگویید چینیها از چه چیزی خوششان میآید تا ما به عنوان هدیه به مقامات این کشور بدهیم. او گفت که هر چیزی باشد ما استقبال میکنیم. این حق انتخاب خیلی مهم است؛ ما در دنیا منحصر به فرد هستیم چون تنوع صنایع دستی داریم.
وزیر میراث فرهنگی افزود: رئیس جمهور شهید همیشه روی صنایع دستی تاکید ویژه داشت. گام اول تحول در هر حوزه تحول در نگاه است. تقریباً در همین وزارتخانه صنایع دستی را ماموریتی درجه دو میپنداشتند، اما الان ماموریتهای آن درجه یک شده است، زیرا شهید رئیسی تحول در نگاه را ایجاد کرد. رئیس جمهور به من تاکید میکرد که نگاه جدید حاکم شود به تعبیر خود ایشان زیر میز بزنیم.
ضرغامی ادامه داد: به رئیس جمهور گفتم که صادرات صنایع دستی را باید آزاد کنیم هر کسی هر اندازه خواست صنایع دستی بیرون ببرد به او اجازه دهیم. نقطه مقابل آن رونق تولید داخلی است. گفتم هر زمان میخواستم کار کنیم میگویند که مثلاً باید پیمانسپاری ارزی کنید در حالی که کار ما به پیمان سپاری ارزی نیاز ندارد.
وی افزود: امروز با ۳ و نیم میلیارد نفر از مردم دنیا لغو روادید داریم و این افراد میتوانند با یک بلیت وارد کشور شوند؛ در حوزه صنایع دستی هم کارهای خوبی شده است ولی اول راه هستیم تنوع و ارزشی که این هنر دارد زیاد است. بیمه ۱۰هزار هنرمند در دولت سیزدهم تصویب شد برای دولت رقم بزرگی است ولی برای خانواده ۲ میلیون نفری صنایع دستی، بیمه ۱۰ هزار هنرمند عددی نیست.
ضرغامی گفت: بستهبندی یکی از مشکلات صنایع دستی ماست من خودم در لالجین صنایع دستی خریدم آن را در کاغذ پیچید و تحویل داد؛ آیین نامه اهدای هدیه به مقامات توسط دستگاههای دولتی اصلاح شد تمام دستگاهها باید صنایع دستی هدیه بدهند و برای شخصیتهای درجه یک و دو نیز مشخص شده است باید آنقدر صنایع دستی خوب بسته بندی شده باشد که من بگویم چیز دیگری جز صنایع دستی فاخر نباید اهدا کرد.
وی ادامه داد: هر کسی که دنبال صادرات صنایع دستی است هیچ مشکلی ندارد، رئیس جمهور آن را حل کرد. در حوزه گردشگری هم این کار را انجام داد. گفتم اگر میخواهید گردشگری ایران رونق بگیرد سختگیری که ما در حوزه صدور روادید داریم را کمتر کنیم و به صورت یک طرفه روادید را برداریم که ایشان هم قبول کرد.
وزیر میراث فرهنگی گفت: باید در حوزه صنایع دستی تنوع ایجاد کرد. شعار دوره جدید جشنواره ما پیوند نسلی هست. امثال من بلد نیستیم زبان نسل جدید را بفهمیم. بعد از اتفاقات چند سال پیش رهبر معظم انقلاب گفتند که باید زبان نسل جدید را بفهمیم.
وی افزود: مردم امروز مشکل معیشت دارند بخشی از مردم صنایع دستی را از سبد خرید حذف کردهاند چون نمیتوانند خریداری کنند پس باید آن را کاربردی کنیم تا احساس نکنند که این کالا فقط تزئینی است، بلکه کاربرد هم دارد.
ضرغامی گفت: رئیس جمهور روی عرضه تاکید داشت به همین دلیل دستور داد همه فرمانداران در ورودی شهرها بازارچه صنایع دستی ایجاد کنند، برخی از افراد این کار را کردهاند اما فرمانداران بسیاری از شهرها این کار را هنوز انجام نداده اند.
معاون صنایع دستی: ۸۲۵ میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشتیم
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی نیز در این نشست اعلام کرد: در دولت سیزدهم صنایعدستی صدا پیدا کرد، ثمربخش شد و به توسعه کسب و کار نزدیک شد.
مریم جلالی دهکردی افزود: تسهیل در صادرات موقت کالا، اصلاح قیمت پایه کالای صادراتی، مشوقهای تبصره ۱۸ و پرداخت حدود دو تا سه هزار میلیارد تومان (همت) تسهیلات به حوزه صنایعدستی، معافیتهای مالیاتی، توجه ویژه به بخش خصوصی و اتاق بازرگانی، پوشش بیمه ۱۰ هزار هنرمند صنایعدستی، اضافه شدن ۱۵۰ هزار نفر به اشتغال، آموزش ۶۵ هزار نفر طی طرحهای متعدد و ۸۲۵ میلیون دلار صادرات از جمله اقدامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در طول سه سال گذشته است.
معاون صنایعدستی گفت: به بهانه هزارمین روز دولت سیزدهم وقت آن است که بر شعار محوری اقتصاد هویت بنیان و توجه به نسل جدید تاکید و پیوند نسلی پاسداشت هویت در پهنه جهانی را محقق کنیم.
جلالی افزود: در مسیر پیموده شده از روستاهای دوردست و روئسا و مدیران کل ۳۱ استان همچنین مدیران شهرها و روستاهای جهانی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی همگی برای فرایند تغییر رویکرد، تغییر کارکرد و تغییر کاربرد صنایعدستی نقشآفرینی کردند.
وی با بیان اینکه صنایعدستی در کنار میراثفرهنگی و گردشگری جایگاه خود را پیدا کرد، افزود: در دولت سیزدهم صنایعدستی صدا پیدا کرد، صنایعدستی ثمربخش شد در تکثیر ثمر بخشها و زیرساختها به توسعه کسب و کار نزدیک شد.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی اظهار داشت: تسهیل در صادرات موقت کالا، اقدامات نمایشگاهی، ارائه اقلام نمایشگاهی بدون کارت بازرگانی، اصلاح قیمت پایه کالای صادراتی، مشوقهای تبصره ۱۸ و پرداخت حدود دو تا سه همت تسهیلات به حوزه صنایعدستی، معافیتهای مالیاتی، توجه ویژه به بخش خصوصی و اتاق بازرگانی، برگزاری ۳۲ نمایشگاه ملی و بینالمللی، اولین نمایشگاه سراسری در شهرستان سیرجان، ۲ جشنواره بینالملل فجر سرو سیمین با حضور بیش از پنج هزار هنرمند و ۱۳ هزار اثر، پوشش بیمه ۱۰ هزار هنرمند صنایعدستی، اضافه شدن ۱۵۰ هزار نفر به اشتغال، آموزش ۶۵ هزار نفر طی طرحهای متعدد، ۸۲۵ میلیون دلار صادرات، رتبه اول ثبت جهانی با ثبت شدن دو شهر جهانی صنایعدستی، ۳۶ هزار غرفه در قالب دو هزاربارارچه، ایجاد نهضت خانههای صنایعدستی و زنده شدن بافت تاریخی در دولت سیزدهم اتفاق افتاد.