صدای میراث: باستانشناس دانشگاه میشیگان در همراهی با گروهی از محققین سکههای طلای هخامنشی که با عنوان دریک شناخته می شود و احتمال میرود برای پرداخت پول به سربازان در دوره هخامنشی استفاده میشد را در یک گلدان کوچک در یک محوطه باستانی متعلق به تمدن یونان باستان که با عنوان شهر باستانی «نوشن» شناخته می شود در غرب ترکیه کشف کردند.
این کشف در سال ۲۰۲۳ و یکسال پس از آغاز کاوش های باستان شناسی در غرب ترکیه صورت گرفت. اما دولت ترکیه آن سال اجازه انتشار خبر مهم یافتن سکه های طلای هخامنشی در این منطقه از خاک خود را نداد. با گذشت یکسال از این کشف حالا دولت ترکیه به این نتیجه رسیده است که بهتر است با انتشار این خبر، حضور هخامنشی ها در غرب ترکیه را تایید کند.
باستان شناسان اما هیچ اطلاعاتی از تعداد سکه های زرین هخامنشی یافت شده در ترکیه ارایه نکرده اند.
سکه های هخامنشی ترکیه متعلق به ۵۰۰ قبل از میلاد است
کریستوفر راته، باستان شناس دانشگاه میشیگان آمریکا و استاد تاریخ به سایت خبری میشیگان نیوز گفت: سکه های زرین یافت شده منقش به نقش یک کماندار زانو زده است.
او تاکید کرد: مشخص است که این سکه ها از نوع دریک هخامنشی و متعلق به ایران باستان است که توسط امپراتوری هخامنشی ضرب و به شهر باستانی «نوشن» ارسال شده است.
راته افزود: به احتمال زیاد محل ضرب سکه های دریک هخامنشی نیز در شهر باستانی «ساردیس» در ۶۰ مایلی شمال شرقی شهر یونانی «نوشن» ضرب شده است.
براساس گزارش میشیگان نیوز، تاریخ گذاری گنجینه ای که هیات باستان شناسی دانشگاه میشیگان کشف کرد، متعلق به ۵۰۰ قبل از میلاد است و می تواند بیانگر زمان ضرب سکه های دریک در دوره هخامنشی باشد.
کشف نادر از تمدن هخامنشی در غرب ترکیه
کریستوفر راته، باستان شناس دانشگاه میشیگان در این باره می گوید: «کشف چنین گنجینه ارزشمندی در کاوش های باستان شناسی غرب ترکیه بسیار نادر است.
به گفته او، فردی که در آن زمان سکه های هخامنشی را در یک گلدان قرار داده است قصد بازیابی آن ها را داشته است.
باستان شناسان دانشگاه میشیگان توانسته اند سکه های دریک دوره هخامنشی در معبد آتنا در غرب ترکیه کشف کنند.
براساس یافته های باستان شناسی، سکه های دریک هخامنشی از اواخر قرن ششم قبل از میلاد ضرب شدند و حتی پس از حمله اسکندر به ایران در سال ۳۳۰ قبل از میلاد و پایان امپراتوری هخامنشی در ایران، طرح سکههای دریک با تفاوتهای جزئی ثابت ماند.
محققین هماکنون توانسته اند با تجزیه و تحلیل تفاوتهای سبک ضرب سکه های دریک هخامنشی، زمان ضرب آن ها را مشخص کنند.
کریستوفر راته می گوید: گنجینه کشف شده توانسته است تاریخ مشخصی را ارائه می دهد که می تواند توالی ضرب سکه ها را مشخص کند.
سکه های هخامنشی در شهر یونانی
اندرو میدوز، عضو انجمن سکه شناسی آمریکا و مدیر سابق بخش سکه های تاریخی دانشگاه آکسفورد نیز در گفت و گو با میشیگان نیوز اعلام کرد: کشف سکه های هخامنشی در در غرب ترکیه که در واقع در دوره باستان یک شهر یونانی بود، اهمیت بسیار زیادی دارد.
بقایای معماری و نهشته های فرهنگی متعلق به قرن های سوم و اول پیش از میلاد نیز از شهر باستانی نوشن در غرب ترکیه که مربوط به شهری از دوران هلنیستی (یونان باستان) است به دست آمده است. اما باستان شناس ها در حفاری حیات بزرگ بقایای یک خانه در مرکز این شهر باستانی به شواهدی دست یافته اند که براساس آن ها مشخص شده است که این شهر احتمالا پیش از این دوره نیز کاربرد مسکونی داشته است. این شواهد براساس یافتن قطعاتی از سفال متعلق به قرن پنجم میلادی در لایه های زیرین این شهر باستانی به دست آمده است.
اما سال ۲۰۲۳ بود که باستان شناس ها توانستند در حفاری لایه های زیرین یک خانه مسکونی متعلق به شهر باستانی «نوشن» مربوط به دوران یونان باستان، گلدان کوچک یافت شده مملو از سکه های دریک هخامنشی را بیابند.
سکه های هخامنشی هزینه عملیات نظامی بود
کریستوفر راته، باستان شناس دانشگاه میشیگان که در مسئولیت پروژه باستان شناسی کاوش های باستان شناسی در محوطه باستانی نوشن در غرب ترکیه را برعهده دارد، می گوید: گنجینه سکه های هخامنشی در گوشه اتاقی در ساختاری که در زیر خانه هلنیستی دفن شده بود پیدا شد. احتمال می دهیم این سکه ها برای نگهداری در این نقطه ذخیره شده باشند که هرگز دوباره بیرون آورده نشد.
گزنفون مورخ یونانی در تاریخ نگاری خود اشاره کرده است که هر سکه زرین دریک هخامنشی معادل دستمزد یک ماه یک سرباز در آن دوران ارزش داشته است.
محققان معتقدند، کاربرد سکه های دریک در این محدوده برای پرداخت پول به سربازان مزدور بود و احتمالا ذخیره کردن آن ها در یک گلدان کوچک با پرداخت هزینه عملیاتی نظامی در مناطق اطراف شهر باستانی مرتبط بوده است.
به گفته کریستوفر راته، بیشتر سکه های دریک هخامنشی عمدتا در حفاری های غیرمجاز و توسط غارتگرانی که هیچ دغدغه ای برای تاریخ ندارند یافت شده است و به همین دلیل یافتن سکه های هخامنشی در غرب ترکیه در یک کاوش علمی باستان شناختی اهمیت زیادی دارد.
براساس یافته های تاریخی، شهر باستانی نوشن، و ساحل غربی ترکیه تا قرن ششم `پیش از میلاد در اختیار امپراتوری هخامنشی بود و این منطقه در اوایل قرن پنجم پیش از میلاد از نقشه دوران هخامنشی جدا شد.