صدای میراث: تخریب سیستماتیک آثار تاریخی و ثبت جهانی شده کشور اینبار به کوه رحمت تخت جمشید رسید و معدن سنگ شکن شهرداری مرودشت بدون توجه به احکام قضایی ممنوعیت استخراج معدن در حریم ثبت جهانی شده تخت جمشید در حال بلعیدن کوه رحمت است.
فعالان میراث فرهنگی استان فارس تصاویری به صدای میراث ارسال کرده اند که براساس آن ها معدن سنگ شکن کوه رحمت همچنان فعال است و این در حالی است که به گفته آن ها محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس توجهی به درخواست های مکرر فعالان میراث فرهنگی برای جلوگیری از تخریب کوه رحمت نمی کند.
به گفته آن ها معدن سنگ شکن شهرداری مرودشت درست در حریم درجه ۲ و در فاصله ۶ کیلومتری تخت جمشید واقع شده که براساس ضوابط حریم هرگونه استخراج معدنی و فعالیت عمرانی و توسعهای در این نقطه بطور کامل ممنوع است.
از موافقت شفاهی تا نامه نگاری برای ممنوعیت فعالیت معدنی در کوه رحمت؟
ببراز بازوبندی از فعالین میراث فرهنگی استان فارس در گفتوگو با صدای میراث اعلام کرد: کوه رحمت ۶۷ کیلومتر طول دارد و دارای آثار فراوانی از دوره هخامنشی و فراهخامنشی است. حتی در بخش پایانی این کوه که به قدمگاه ختم می شود آرامگاههای شبیه به آرامگاه نقش رستم وجود دارد.
بازوبندی با اعلام این که کوه رحمت در فهرست میراث جهانی نیز به ثبت رسیده است افزود: گفته می شود مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس با تداوم استخراج این معدن به صورت شفاهی موافقت کرده است و پس از آن که تماس های مکرر اعتراضی با او گرفته شد و فعالین میراث فرهنگی از جمله بنده اعلام کردند که موضوع را رسانه ای می کنند نامه ای مبنی بر ممنوعیت توسعه معدن سنگ شکن کوه رحمت نوشته است اما تا امروز اقدامی برای جلوگیری از تخریب این اثر مهم و ثبت جهانی شده کشور انجام نداده است.
بازوبندی گفت: سال ۹۴ حکم قضایی برای ممنوعیت فعالیت معدن سنگ شکن کوه رحمت صادر و در آن تاکید شده است که باید تمامی ابزار آلات معدنی از این کوه جمع آوری شود اما میراث فرهنگی استان فارس تا به امروز هیچ تلاشی برای جلوگیری از تخریب این اثر انجام نداده است.
یگان حفاظت و حراست میراث فرهنگی استان فارس پاسخ فعالین میراث فرهنگی را نمی دهند
این فعال میراث فرهنگی اعلام کرد: مراجعات مکرر ما به یگان حفاظت میراث فرهنگی و حراست اداره میراث فرهنگی استان فارس هم تاکنون به جایی نرسیده و این دو اداره نیز هیچ اقدامی برای توقف معدنکاوی در کوه رحمت نکرده اند.
او افزود: در تماس با آقای ثابت اقلیدی به او گفته ایم که در ماجرای تخریب کوه رحمت به هیچوجه کوتاه نمی آییم و باید توضیح دهید که چگونه روی حکم قضایی جلوگیری از معدنکاوی در کوه رحمت تخت جمشید که ثبت جهانی نیز شده است پا گذاشته اید و کاری برای توقف فعالیت معدنی در این میراث جهانی شده ایران انجام نمی دهید؟
بازوبندی اعلام کرد: فعالین میراث فرهنگی مرودشت و استان فارس واقعا از پیگیری ها برای جلوگیری از توقف تخریب کوه رحمت تخت جمشید خسته شده اند. چون به یگان حفاظت میراث فرهنگی مراجعه می کنیم میگویند به رییس حراست بگویید. به حراست مراجعه می کنیم می گویند به مدیرکل میراث فرهنگی استان بگویید و نمیدانیم چرا هیچکدام از این بخش ها از جمله مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس اقدامی برای جلوگیری از تخریب گسترده کوه رحمت نمی کنند؟
مدیرپایگاه میراث جهانی تخت جمشید: فردا پاسخ می دهم
پیگیری فعالین میراث فرهنگی مرودشت و استان فارس برای جلوگیری از تخریب گسترده کوه ثبت جهانی شده رحمت در تخت جمشید در حالی پیبگیری های خود برای توقف معدنکاوی در این میراث جهانی را ادامه می دهند که علیرضا عسگری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، در پاسخ به سوال صدای میراث درخصوص چرایی تداوم فعالیت معدنی در کوه رحمت و تخریب این میراث جهانی، خودداری و پاسخ خود را به فردا موکول کرد.
کوه رحمت مملو از آرامگاه های باستانی و حفاران غیرمجاز
کوه رحمت تخت جمشید به ویژه در دامنه شمالی و حد فاصل تخت جمشید تا شهر ساسانی استخر، مملو از آثار تاریخی و گورهای باستانی متعلق به دورههای هخامنشی، فراهخامنشی و ساسانی است. به همین علت اهمیت ثبت جهانی این کوه بزرگ برای یونسکو اثبات شد. بنیاد پژوهشی پارسه و پاسارگاد نیز آثار موجود در این کوه را که بیشتر به گورهای باستانی مربوط میشود، حاوی اطلاعات ارزشمندی از شهر پارسه و شهر تاریخی استخر در خود نهفته دارد.
یکی از آثار مهم کوه رحمت گورستان چشمه است که در سال ۱۳۳۹ توسط اشمیت حفاری شد. اما کشتی حامل آثار به دست آمده از این گورستان در سفر به آمریکا غرق شد و به همین دلیل اطلاعاتی از این گورستان در دست نیست.
ببراز بازوبندی از فعالین میراث فرهنگی مرودشت به صدای میراث خبر داده است که وجود ماشین آلات و تداوم معدنکاوی در کوه رحمت موجب شده است که حفاران غیرمجاز شبانه با بیل و کلنگ به این محوطه تردد داشته باشند و حتی چندی قبل دو حفار غیرمجاز در این محدوده جان خود را از دست دادند.