صدای میراث: بخشهایی از 4 خانه تاریخی روز گذشته به دلیل بارندگی در بافت تاریخی شیراز فرو ریختند و فعالین میراث فرهنگی در شیراز با ارسال تصاویر مربوط به فروریختن جداره بیرونی خانه قاجاری و البته ثبت ملی نشده بیات در گذر تاریخی نصیر نظام شیراز اعلام كردند كه از 10 ماه قبل تذكرها برای مقاوم سازی این بخش به میراث فرهنگی داده شده بود، اما میراث فرهنگی استان فارس و شهرداری شیراز زیر بار مرمت دیوار خانه تاریخی بیات نرفتند.
خانه تاریخی بیات در دوره قاجار احداث شد و همسایه و دیوار به دیوار چند خانه تاریخی و ثبت ملی شده به نام های «عمارت كازرونیان»، خانه تاریخی «زنجیرچی یزدی» و خانه تاریخی و ثبت ملی شده «آموزگار» و البته همسایه روبرویی بوتیك هتل سنتی ثبت ملی شده «راد» و دو خانه تاریخی ثبت ملی شده و قاجاری دیگر در مهمترین گذر گردشگری بافت تاریخی شیراز است.
بی توجهی به 10 ماه هشدار فعالین میراث فرهنگی
خانه قاجاری بیات در همسایگی یا چسبیده به 6 خانه تاریخی موجود در گذر «نصیر نظام» بافت تاریخی شیراز قرار گرفته و حالا فعالین میراث فرهنگی می گویند، طی 10 ماه اخیر برغم تذكرات داده شده درباره وضعیت بد دیواره این خانه تاریخی میراث و شهرداری هیچكدام حاضر به تعمیر این بخش از خانه نشدند تا آن كه در بارندگی دو روز گذشته شیراز پوسته بیرونی و اصیل خانه قاجاری بیات فرو ریخت.
علیرضا صادقی امیری، فعال میراث فرهنگی در استان فارس و شهر شیراز با ارسال تصاویر این خانه تاریخی اعلام كرد: در ماه های گذشته تلاش زیادی برای پیشگیری از خطر فرو ریختن بخش هایی از این خانه تاریخی شد و دوستداران میراث فرهنگی شیراز در مراجعه به شهرداری برای رفع خطر ریزش خانه قاجاری بیات در بافت تاریخی شیراز با این پاسخ مواجه شدند که باید به میراث فرهنگی مراجعه كرد، چون بنا یك بنای میراثی است و شهرداری امكان ورود به آن را بدون نظر میراث فرهنگی ندارد. مراجعه به میراث فرهنگی هم بی نتیجه ماند و آن ها اعلام كردند كه مالك بنا باید خانه را مرمت و استحكام بخشی كند. در حالی كه در خانه بیات فقط خانم بیات كه یك پیرزن است زندگی می كند و حتی از فروریختن دیوار خانه خود هم اطلاع نداشت.
دبیرکل انجمن جوانان سپید پارس تاكید كرد: اداره میراث فرهنگی استان فارس در پیگیری های صورت گرفته در مورد ریزش بخشی از این بنای تاریخی گفته است كه الان مشغول برنامه های نوروز است و وقت رسیدگی به این خانه تاریخی را ندارد.
پاسکاری میراث و شهرداری در بافت تاریخی
صادقی امیری با اشاره به خطرساز بودن برخی بناهای تاریخی موجود در بافت تاریخی شیراز در صورت بی توجهی میراث و شهرداری برای مقاوم سازی آن ها و رفع خطر از بناهای ثبت ملی شده واقع در این بافت گفت: خانه تاریخی بیات در یك گذر 6 متری واقع شده كه مردم روزانه از آن عبور می كنند و گردشگران زیادی هم از كنار آن رد می شوند. ضمن آن كه روبروی این اثر هم هتل بوتیك سنتی و ثبت ملی شده قرار دارد و گردشگران در آن اقامت دارند. اگر این دیوار روی یك گردشگر داخلی یا خارجی یا حتی رهگذرانی كه روزانه از كنار آن عبور می كنند می ریخت و خدای ناكرده كسی كشته می شد، میراث و شهرداری چگونه می توانستند اهمال کاری ها را جبران كنند؟
این فعال میراث فرهنگی با اعلام این كه از زمان شكل گرفتن بحث گردشگری بافت تاریخی شیراز گذر نصیرنظام از گذرهای اصلی و ثبتی گردشگرپذیر این بافت تاریخی است افزود: سه سال است وضعیت دیوار خانه تاریخی بیات نامناسب اعلام شده و دیوار به دلیل نفوذ نم و رطوبت شكم داده بود. هر بار هم كه درخواست رسیدگی به این بنای تاریخی داده شد كسی توجه نكرد و شهرداری شیراز توپ را به زمین میراث انداخت و میراث هم توپ را به زمین مالك بنا كه یک پیرزن ساکن خانه است.
خانه تاریخی بیات متعلق به یكی از بازرگانان و تجار شیراز در گذر نصیر نظام بافت تاریخی شیراز قرار دارد كه تمامی بنا همچنان سبك قاجاری خود را حفظ كرده و دیواره فرو ریخته نیز بازمانده از دوره قاجار است.
آسیب همزمان به 4 خانه قاجاری شیراز
علیرضا صادقی امیری میگوید: این اتفاق می تواند برای خانه های بیشتری در تاریخی بافت تاریخی شیراز رخ دهد. كما این كه چند ساعت قبل و بعد از فرو ریختن دیوار خانه تاریخی بیات، در محله اسحاق بیگ نیز دیوار یك خانه تاریخی دیگر فروریخت و براساس آنچه شنیده می شود حتی یك كودك هفت ماهه هم بر اثر ریزش دیوار فوت کرده است. بخش هایی از یك خانه تاریخی دیگر هم چند ساعت پس از ریختن دیوار خانه تاریخی بیات در همین محله نصیر نظام فرو ریخت.
دبیرکل انجمن جوانان سپید پارس با اشاره به نفوذ رطوبت و آب به سقف تاریخی یك بنای ثبت ملی شده و در حال مرمت دیگر در بافت تاریخی شیراز گفت: شیراز شهر كم باران شده و بدنه دیواره ها و خانه ها عادت به آفتاب سوزان كرده اند. به همین دلیل ملات خانه ها بر اثر تابش طولانی از بین رفته و پوك شده اند. بنابراین به جای این كه بارش ها مانند گذشته ملات استفاده شده در بناها را چسبنده و زنده كند، به دلیل پوك شدن ملات ها به خانه های تاریخی نفوذ و منجر به تخریب و فروریختگی بخش هایی از بناهای فاخر و ثبت ملی شده بافت تاریخی شیراز شده است.
علیرضا صادقی امیری، فعال میراث فرهنگی استان فارس میگوید: وظیفه میراث فرهنگی، شهرداری و حتی تولیت شاهچراغ است كه آثار تاریخی موجود در بافت تاریخی شیراز را مرمت و حفاظت كنند. چون در صورت تداوم بی توجهی ها باید شاهد فرو ریختن بناهای بیشتری در بافت تاریخی شیراز باشیم كه شهرداری و میراث توپ مرمت و حفاظت از آن ها را در زمین یكدیگر انداخته و می اندازند.