صدای میراث: جاده های منتهی به تخت جمشید و پاسارگاد در آستانه ۷ آبان ماه مصادف با روز بزرگداشت کوروش بسته شد و به اعلام منابع محلی ورود به پاسارگاد و تخت جمشید فردا و احتمالا تا ۹ آبان ماه ممکن نیست.
براساس گزارش های ارسال شده به صدای میراث از استان فارس، استقرار نیروهای انتظامی و امنیتی در پاسارگاد از چهارم آبان ماه آغاز شده و فنس گذاری و استقرار نیوجرسی در جاده منتهی به آرامگاه کوروش هم انجام شده است.
پیگیری های صدای میراث همچنین مشخص کرد که عصر امروز عملیات خاکریزی در جاده منتهی به تخت جمشید نیز آغاز شده و فردا برغم آن که تخت جمشید و پاسارگاد تعطیل نیستند، اما جاده های منتهی به هر دو اثر تاریخی و هدف گردشگری ایران مسدود است و امکان ورود گردشگران داخلی به هیچ یک از دو اثر تاریخی ایران وجود ندارد.
با این حال مسئولین استان فارس اعلام کرده اند که موضوع ۷ آبانماه از حالت امنیتی خارج شده و تبدیل به موضوع انتظامی شده است. براساس پیگیری های صدای میراث، مسئولین امنیتی استان فارس با خارج شدن موضوع برپایی روز کوروش از موضوع امنیتی به موضوع انتظامی موافقت کرده و رایزنی ها برای برپایی روز کوروش در سال های آینده با برنامه ریزی مناسب و آگاهی رسانی و فرهنگسازی از پیش انجام شده برای حضور در پاسارگاد آغاز شده است.
براساس پیگیری های صدای میراث از ظهر امروز تا ۹ آبانماه تورهای خارجی ورودی به ایران امکان بازدید از پاسارگاد و تخت جمشید را دارند و مشکلی برای بازدید گردشگران خارجی از این دو محوطه میراث جهانی ایران وجود ندارد.
۷ آبانماه ۱۴۰۳ حدود ۱۰ سال است که مسیرهای دسترسی به آرامگاه کوروش بسته می شود و کارکنان این مجموعه و مجموعه تخت جمشید نیز که به دلیل نگرانی از ناتوانی در خدمت رسانی به جمعیتی که به دلیل محدود شدن مسیر دسترسی به آرامگاه کوروش عزم رفتن به تخت جمشید می کنند باید از ظهر امروز تا هشتم آبانماه با در دست داشتن برگه تردد به این مجموعه رفت و آمد کنند.
کارکنان تخت جمشید هم با برگه تردد به پارسه می روند
به اعلام منابع محلی صدای میراث محدودیت های صورت گرفته برای ورود به تخت جمشید که از ظهر امروز آغاز شده به گونه ای است که حتی کارکنان این مجموعه نیز باید با مجوز قبلی به این مجموعه تردد کنند. براساس گزارشها محدودیت های اعمال شده در تخت جمشید به این دلیل است که مراجعه کنندگان به پاسارگاد به دلیل آن که فردا امکان حضور در این مجموعه تاریخی – فرهنگی ایران را ندارند به سمت تخت جمشید میروند و نگرانی از آن است که محوطه میراث جهانی تخت جمشید قادر به خدمت رسانی مناسب به جمعیت انبوه بازدیدکننده را نداشته باشد و این وضعیت سبب اعتراض مردم شود.
تخت جمشید و پاسارگاد در استان فارس که یکی پایتخت تشریفاتی هخامنشیان است و دیگری آرامگاه کوروش بنیانگذار سلسله هخامنشیان در ایران شناخته می شود یکی از پربازدیدترین جاذبه های گردشگری کشور است. اما اتفاقات رخ داده در پاسارگاد در سال های گذشته که با حضور انبوه جمعیت همراه بود و طرح برخی موضوعات، موجب شد که بازدید از آرامگاه کوروش در هفتم آبانماه همواره با محدودیت مواجه شود و مسیرهای منتهی به این محوطه باستانی با دستور شورای تامین استان فارس از سوی نیروهای امنیتی مسدود شود.
تلاش نافرجام وزیر و وکیل برای امنیتی نشدن پاسارگاد
این اتفاق در شرایطی رخ داده است که در دولتهای گذشته برخی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس درخواست کرده بودند که کمیته برگزاری مراسم روز کوروش در پاسارگاد تشکیل شود تا با برنامه ریزی مناسب و فرهنگسازی بتوان هفتم آبانماه را به یکی از پربازدیدترین روزهای تقویم در محوطه باستانی پاسارگاد تبدیل کرد و حضور جمعیت گردشگران بتواند منجر به ایجاد توسعه اقتصادی در جامعه محلی پاسارگاد و مرودشت شود. این کمیته بعدها با تصمیمات مقامات استانی بلااثر شد و پیشنهادات اعضای آن برای تبدیل شدن پاسارگاد به یک فرصت گردشگری نیز نادیده گرفته شد.
عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دولت سیزدهم سال ۱۴۰۰ درباره برپایی مراسم روز کوروش در پاسارگاد گفته بود: «باید به نیازهای مردم و آنچه دوست دارند توجه کنیم. اگر امروز خرابههای تخت جمشید برای ما مانده به نفع ماست و نباید اینها را به دوقطبی تبدیل کنیم. مثلا در روزی که منتسب هست به روز کوروش، بد است که این موضوع به دلیل برخی اشتباهات بهجای یک روز وفاق ملی، تبدیل شود به دوقطبیهای بد.»
همزمان با این اظهارات کارزار ثبت روز کوروش در تقویم ملی کشور نیز در فضای مجازی به راه افتاد که برغم برخی اظهارات مثبت دولتمردان برای ثبت این روز در تقویم کشور، این کارزار بی نتیجه ماند.
سال ۱۳۹۶ نیز بهرام پارسایی نماینده شیراز در مجلس در آستانه روز کوروش در نطق پیش از دستور خواستار برگزاری مراسم رسمی این روز در پاسارگاد با لحاظ کردن تمامی حساسیت های این روز در کشور شد. نماینده وقت شیراز در مجلس دهم در نامه ای به سیدعباس صالحی وزیر وقت و فعلی فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست رسمی شدن برگزاری روز کوروش در پاسارگاد را مطرح کرد و نوشت: « هفتم آبان ماه به دلیلی به عنوان یادروز کوروش معرفی شده که می تواند به فرصتی برای ایجاد انسجام ملی، جذب گردشگر و معرفی فرهنگ غنی این سرزمین تبدیل شود. اما تاکنون به علت عدم برنامه ریزی و نبود مدیریت از طرف مسئولین ذیربط نه تنها از آن بهره برداری نشده بلکه باعث سودجویی افراد انگشت شمار و برخورد با تعدادی از مردم و جوانانی شده که ارتباطی با افراد فرصت طلب نداشته اند. بنابراین درخواست می شود با هماهنگی وزارتخانه ها و سازمانهای مرتبط نسبت به سازماندهی و برگزاری این مراسم در تاریخ مذکور به نحوی که هم جاذبه لازم برای گردشگران و هم توان معرفی فرهنگ و تمدن ایران را داشته باشد، با حفظ امنیت مراسم و نه امنیتی کردن آن، اقدامات لازم را مبذول فرمایید.»
بهرام پارسایی حتی رونوشتی از نامه خود به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را به وزرای اطلاعات، کشور، دادگستری، رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و استاندار فارس نیز ارسال کرد.
نامه بهرام پارسایی نماینده وقت شیراز در مجلس نیز هیچگاه جدی گرفته نشد و آبانماه آن سال نیز آرامگاه کوروش به روی انبوه جمعیتی که برای پاسداشت این روز به پاسارگاد رفته بودند گشوده نشد.
براساس کتیبه باستانی «رویدادنامه نبونئید»، کوروش پس از فتح بابل در سومین روز از ماه اَرَخسمنو بابلی، مصادف با ۷ آبان ماه (۲۹ اکتبر) وارد بابل شد و مردم بابل که از سیطره بخت النصر پادشاه خونریز آشور نجات یافته بودند از او استقبال کردند. این روز نه زادروز کوروش که در حقیقت روز ورود کوروش به بابل است. سپاه هخامنشی براساس روایت تاریخی ۲۰ مهرماه بابل را بدون جنگ فتح کرد و ۷ آبان ماه کوروش وارد بابل شد.