صدای میراث: فعالین میراث فرهنگی استان فارس با ارسال تصویری به صدای میراث اعلام کردند که دیواره ترانشه باستان شناختی شهر گور فیروزآباد که در محور ثبت جهانی شده ساسانی فارس قرار دارد، از سوی پایگاه محور ساسانی ثبت جهانی شده فارس شامل، «محوطه باستانی بیشاپور»، «کاخ ساسانی سروستان» و محوطه باستانی «شهر گور فیروزآباد»، کاهگل شده است. اما بدترین نکته این اتفاق آن است که با کاهگل کردن اطراف نقاشی ۱۷۰۰ ساله ساسانی شهر گور احتمال نابود شدن این نقاشی به دلیل نفوذ رطوبت حبس شده در اطراف این نقاشی که بر یک سطح گچی ترسیم شده است وجود دارد.
نقاشی ساسانی شهر گور فیروزآباد در فصل اول کاوش باستانشناسی این محوطه به دست آمد. این نقاشی یکی از چندین نقاشی یافت شده در شهر گور فیروزآباد است که با استفاده از رنگدانههای معدنی و در دوره ساسانی بر بستر گچی اجرا شده بود. در نقاشی های یافت شده چهرههایی به صورت نیمرخ و سهربع رخ ترسیم شده بود. نقاشی در خطر شهر گور اما چهره یک زن هدیه آورده را ترسیم کرده است که به گفته کارشناسان با کاهگل کردن دیواره های خاکی اطراف این اثر ساسانی بزودی بر اثر نفوذ رطوبت پودر خواهد شد.
نقاشیهای این محوطه باستانی در بخش شمال غربی منار شهر گور و در اتاقکی به ابعاد تقریبی ۸.۵۰ در ۹ متر با دیوارههای خاکی کشف شد. باستان شناس ها بر دیواره شرقی این اتاقک، یک نقاشی دیواری به ابعاد ۶۰ در ۹۰ سانتیمتر کشف کردند که با مقایسه آنها با مورد مشابه در کاخ اردشیر ساسانی و همچنین نوع رنگ و سبک، بخشی از زندگی یا آئین خاصی از خانوادههای اعیان و امپراتوری ساسانی را روایت می کرد.
فعالین میراث فرهنگی استان فارس به صدای میراث گفته اند که در آستانه شروع فصل بارش، کاهگل کردن دیواره های کنار این نقاشی به سرعت این اثر باستانی دوره ساسانی را محو و از بین خواهد برد. مگر آن که تمامی کاهگل کشیده شده بر دیواره ها به سرعت برچیده شود.
براساس اطلاعات ارسال شده به صدای میراث، کف دیواره های کاهگل شده ترانشه باستان شناختی شهر گور هم دارای کاشی های دوره ساسانی است و به دلیل کاهگل شدن سراسر ترانشه ایجاد شده راه خروج رطوبت از کف نیز مسدود شده و تنها نقاشی مطمئن دوره ساسانی ایران به سرعت نابود می شود.
گفتنی است، مدیریت پایگاه میراث جهانی شهر گور فیروزآباد نیز بر عهده افشین ابراهیمی، باستان شناسی است که همزمان مدیریت دو پایگاه میراث جهانی بیشاپور و کاخ سروستان در محور ثبت جهانی شده ساسانی فارس و جدای از این، معاونت میراث فرهنگی استان فارس را نیز همزمان برعهده دارد. از سویدیگر اداره کل میراث فرهنگی استان فارس نیز تمامی فعالیت ها در پایگاه های میراث ملی و جهانی این استان را به پایگاه ها تفویض کرده و نظارت چندانی بر آنچه در پایگاه های میراث فرهنگی این استان انجام می شود ندارد.
برخی کارشناسان میراث فرهنگی نیز به صدای میراث گفته اند کاهگل کشی بر دیواره های خاکی ترانشه باستان شناختی شهر گور فیروز آباد فارس علاوه بر از بین بردن نقاشی ۱۷۰۰ ساله ساسانی، منجر به آسیب به لایهنگاریهای باستان شناختی نیز میشود و باید هر چه سریعتر کاهگل کشی در این محوطه متوقف و اجازه دفع رطوبت زمین داده شود تا آسیبی به لایه های شناسایی شده و نقاشی ساسانی بستر گچی وارد نشود.
شهر گور فیروزآباد در سال های ابتدایی ۳۰۰ میلادی به دستور اردشیر بابکان احداث شد. این شهر باستانی در دوران اوج شکوفای خود در دوره ساسانی مرکز بخشی از ایالت فارس به نام «اردشیرخوره» بود.