صدای میراث: كاوشهای باستان شناختی احداث تونل مترو در بافت تاریخی شیراز توسط دانشگاه هنر شیراز امنیتی شده و هیچ اطلاعاتی از كشفیات صورت گرفته در كاوش های باستان شناختی حاصل از ترانشه های باستانی حفر شده در این محدوده به بیرون درز نمی كند. اما اطلاعات درز كرده از اتفاقات رخ داده در این پروژه باستان شناختی، ضرورت ورود به موقع دستگاه های نظارتی و سازمان بازرسی برای بررسی واقعیات موجود در این پروژه جنجالی را مطرح می كند.
صدای میراث دریافته است كه آثار و اشیای به دست آمده از این كشفیات نیز كه گفته می شود شامل آثار سفالی، ظروف و به تازگی حدود 20 سكه از لایه های بیرون آمده در ترانشه های باستان شناختی بوده، نه تنها در اختیار یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس و حراست اداره كل میراث فرهنگی این استان قرار نگرفته كه در اقدامی عجیب و غیرقانونی همه آن ها تحویل دانشگاه هنر شیراز شده و حالا مشخص نیست كجا نگهداری می شوند؟
خبرگزاری ایلنا روز گذشته در گزارشی اعلام كرده بود كه تمامی اعضای حاضر در كاوش های باستان شناختی احداث مترو بافت تاریخی شیراز به دستور رییس دانشگاه هنر شیراز از اطلاع رسانی درخصوص كاوش هایی كه از 5 فروردین ماه تاكنون در بافت تاریخی شیراز آغاز شده منع شده اند و دانشگاه هنر شیراز نیز از اطلاع رسانی درباره كشفیات چند هفته اخیر در بافت تاریخی شیراز خودداری می كند.
لایه های دوران اسلامی زیر دست باستان شناس پیش از تاریخ
فعالین میراث فرهنگی در استان فارس حالا به صدای میراث خبر داده اند كه باستان شناس ها در محوطه كمورد كاوش برای احداث مترو بافت تاریخی شیراز به لایه های قاجار و زندیه رسیده اند اما از اعلام آن خودداری می كنند و این لایه ها را واجد ارزش های تاریخی نمی دانند.
تصاویر منتشر شده در خبرگزاری ایلنا نیز مشخص كرده است كه علاوه بر بیرون آمدن سازه های معماری خشتی كه احتمالا متعلق به دوره قاجار و حتی زندیه می شود، حجم زیادی خشت در محوطه كاوش ها پراكنده است.
در آخرین اطلاعات ارسال شده به صدای میراث مشخص شده است كه سرپرست كاوش های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز كه اتفاقا از سوی دانشگاه هنر شیراز مسئول این پروژه شده و تخصص او دوره پیش از تاریخ و نه دوره اسلامی است، لایه های باستان شناختی دوره اسلامی را فاقد توجه جدی می داند و تلاش دارد علاوه بر حفر ترانشه هایی به عمق دو متر و رسیدن به آثار معماری و لایه های دوران اسلامی تاكید دارد كه باید 8 متر دیگر بر عمق ترانشه ها بیفزاید تا به آثار دوره پیش از تاریخ یعنی 4 هزار سال قبل برسد.
جالب آن كه فعالین میراث فرهنگی استان فارس به صدای میراث گفته اند كه پروژه باستان شناختی حفر تونل مترو بافت تاریخی شیراز به دانشگاه هنر شیراز داده شده كه گرید باستان شناسی آن 4 است و اصلا تخصص دوره اسلامی در آن وجود ندارد و حالا باستان شناسی هم كه باید در مرحله نخست كاوش ها متخصص آثار دوران اسلامی باشد با تخصص پیش از تاریخ سرپرست این پروژه شده و هیچ شناختی از آثار دوران اسلامی ندارد و در تلاش برای حفر 8 متر بیشتر در عمق ترانشه ها برای رسیدن به آثار دوره پیش از تاریخ از 4 هزار سال قبل است.
فعالین میراث فرهنگی استان فارس معتقدند كه سرپرست پروژه كاوش باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز به دلیل نداشتن تخصص دوران اسلامی صلاحیت حضور در این پروژه را نداشته و مشخص نیست رییس دانشگاه هنر شیراز بر چه اساسی او را برای فعالیت باستان شناسی در لایه های دوران اسلامی به كار گرفته است؟
غیبت طولانی ناظر میراث در كاوش باستان شناختی مترو بافت تاریخی
تلاش برای یافتن آثار دوران پیش از تاریخ در كاوش باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز و نادیده گرفتن لایه های دوران اسلامی كه گفته می شود متعلق به دوران قاجار و زندیه است، در نبود اطلاع رسانی شفاف و دسترسی آسان رسانه ها به این كاوش جنجالی در حالی صورت می گیرد كه به گفته فعالین میراث فرهنگی استان فارس، ناظر معرفی شده از سوی اداره كل میراث فرهنگی استان فارس كه باید بصورت مداوم و لحظه ای در این پروژه حضور داشته باشد تا كشفیات موجود در كاوش ها را صورتجلسه كند و مراقب فعالیت ها باشد، تنها دو مرتبه و كمتر از دو ساعت در تمام طول این پروژه كه از 5 فروردین ماه سالجاری آغاز شده است در بافت تاریخی شیراز و در كاوش حضور داشته است.
فعالین میراث فرهنگی استان فارس به صدایمیراث گفته اند كه ناظر پروژه باستان شناختی بافت تاریخی شیراز كه به تازگی از خراسان جنوبی برای حضور در این پروژه به شیراز رفته است، در یك هفته اخیر نیز تنها كمتر از یكساعت در پروژه كاوش مترو بافت تاریخی شیراز حضور داشته و به همین دلیل اصلا از اشیای خارج شده از دل این پروژه بی اطلاع است و نمی داند چه آثاری از كاوش های باستان شناختی بیرون آمده است؟
بی اطلاعی یگان حفاظت میراث از اشیای كشف شدهخ در بافت تاریخی شیراز
كاوش های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز در حالی آغاز شده است كه یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس نیز از آغاز این كاوش ها بی اطلاع بوده و نیروی ویژه این یگان برای حضور در كاوش ها و تهیه صورتجلسه از آثار به دست آمده در كاوش های باستان شناختی كه با مسئولیت دانشگاه هنر شیراز و براساس تفاهم سه جانبه یا پژوهشگاه میراث فرهنگی و شهرداری شیراز در حال انجام است دعوت نشده است.
فعالین میراث فرهنگی استان فارس همچنین به صدایم یراث خبر داده اند كه باستان شناسان حاضر در این پروژه به آثار دوران قاجار و زندیه رسیده اند و به دلیل ناآشنایی سرپرست كاوش با آثار دوران اسلامی نادیده گرفته شده و سرپرست كاوش ها به دنبال یافتن لایه های دوران پیش از تاریخ است.
به گفته آن ها، اشیای كشف شده در كاوش های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز نیز هیچ كدام تحویل اداره كل میراث فرهنگی استان فارس و یگان حفاظت میراث فرهنگی این استان نشده و ناظر میراث فرهنگی در این پروژه نیز به دلیل غیبت مداوم از آثار به دست آمده بی اطلاع است.
فعالین میراث فرهنگی به صدای میراث گفته اند كه اشیایی شامل سفال، سكه و برخی ظروف از كاوش ها به دست آمده است كه در اقدامی غیرقانونی و عجیب نه به یگان حفاظت میراث فرهنگی كه همه آن ها به دانشگاه هنر شیراز تحویل شده است.
ناظرین میراث فرهنگی و فعالین این حوزه معتقدند كه رفتارهای غیرقانونی صورت گرفته در كاوش باستان شناختی بافت تاریخی شیراز باید زیر ذره بین نهادها و دستگاه های نظارتی قرار بگیرد و سازمان بازرسی و دستگاه های مسئول نظارتی باید به روند رخ داده در كاوش های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز ورود كنند تا مشخص شود چرا آثار به دست آمده در كشفیات باستان شناختی به جای تحویل به وزارت میراث فرهنگی و یگان حفاظت میراث فرهنگی به دانشگاه هنر شیراز منتقل می شود و چرا لایه های به دست آمده در كاوش های باستان شناختی كه شامل آثار معماری دوره قاجار و احتمالا زندیه است مورد بی توجهی هیات كاوش قرار گرفته است و چرا این هیات به جای حفاظت از لایه های معماری دوره اسلامی به دنبال یافتن آثار و شواهد دوران پیش از تاریخ از 4 هزار سال قبل در بافت تاریخی شیراز است؟