صدای میراث: سید ابراهیم رییسی، هشتمین رییس جمهور ایران، روز گذشته و در یک سانحه هوایی در جنگل «دیزمار» استان آذربایجان شرقی در منطقه ارسباران جان به جان آفرین تسلیم کرد. بالگرد حامل او و حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و مدیران استانی درست در منطقهای سقوط کرد که پرونده ثبت جهانی آن در دست پیگیری است.
جنگل ارسباران که در قالب پرونده منظر تاریخی – طبیعی ارسباران تهیه شده و جنگل دیزمار در این نقطه که قرار است به عنوان بخش جامانده در پرونده ثبت جهانی جنگل هیرکانی به این پرونده شود، نقطه ای است که رییسجمهوری ایران و تیم همراه او، آخرین دقایق زندگی خود را آن گذراندند.
پرواز ابدی سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور و حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه کشورمان و تیم همراه آن ها درست در همین نقطه از میراث تاریخی و طبیعی ایران رخ داد. اگرچه پایان رییسی و تیم همراه او در طبیعت ایران و در نقطهای با ارزشهای جهانی رقم خورد، اما حالا صدای میراث دستاوردهای رییس جمهور فقید را در دوران ناتمام ریاست جمهوری خود تا همین روز گذشته که جان به جان آفرین تسلیم کرد، به بررسی گذاشته است.
سوغات مفصل رییسی از نیویورک
سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور فقید ایران، اواخر شهریور سال گذشته در سفر به نیویورک توانست پرحجمترین محموله الواح هخامنشی را در دوران پس از انقلاب و پس از ۸۸ سال و در هواپیمای حامل خود به ایران بازگرداند. این الواح شامل ۳۵۰۶ لوح هخامنشی بود که ۸۸ سال قبل به موسسه شرق شناسی شیکاگو برای خوانش و رمزگشایی به امانت داده شده بود و از فراز و نشیبهای سیاسی بسیاری عبور کرده بود.
سال ۱۳۲۷ تعداد ۱۷۹ قطعه، سال ۱۳۲۹ تعداد ۳۷ هزار قطعه، سال ۱۳۸۳ تعداد ۳۰۰ قطعه و سال ۱۳۸۹ نیز تعداد ۱۷۸۳ قطعه از الواح هخامنشی در اختیار موسسه شرق شناسی شیکاگو از آمریکا به ایران بازگشته بود و سیدابراهیم رییسی، در سفر سال گذشته خود توانست ۳۵۰۶ لوح را به عنوان سوغات خود از سفر به مجمع عمومی سازمان ملل از موسسه شرق شناسی شیکاگو تحویل و به ایران بازگرداند.
بودجه هزار میلیاردی برای تخت جمشید
برخلاف روسای جمهوری سابق، هیچ تصویر تبلیغاتی از سید ابراهیم رییسی در بناهای تاریخی ایران از جمله در تخت جمشید منتشر نشده است. او در دو سفر خود به تخت جمشید اما تلاش کرد گرفتاریهای بودجهای این محوطه میراث جهانی ایران را برطرف کند. بر همین اساس در دومین سفر استانی خود به فارس و با حضور در محوطه میراث جهانی تخت جمشید، پس از شنیدن گزارشهای تخصصی مبلغی معادل یکهزار میلیارد تومان برای مرمت و حفاظت و نگهداری از این مجموعه تاریخی ارزشمند کشور اختصاص داد. بودجه ای که ۱۰ برابر بیشتر از بودجههای سابق تخت جمشید بود و از این مبلغ نیز ۳۵۰ میلیارد تومان در هفته های اخیر به تخت جمشید تخصیص یافت.
تسریع در واگذاری ساختمان های میدان مشق
۱۶ مهر سال ۱۴۰۱، سیدابراهیم رییسی میهمان موزه ملی ایران شد تا ضمن بازدید از این موزه و حضور در برنامه جانبی موزه ملی، با درخواست جبرییل نوکنده مدیر این موزه و علی دارابی، معاون میراث فرهنگی در میدان تاریخی مشق قدم بزند و همان چند قدم کوتاه بود که منجر به تصمیم جدی رییس جمهور فقید برای اجرایی شدن خروج ساختمان های اداری متعلق به وزارت خارجه و دیگر دستگاه ها از میدان مشق تهران و واگذاری این بناها به موزه ملی ایران برای توسعه فضای موزهای کشور و بازگرداندن میدان مشق به کاربری موزهای شد. رییسی در آن بازدید مصوبه واگذاری ۲ساختمان تاریخی در اختیار وزارت خارجه و ساختمان شهربانی به موزه ملی ایران را با هدف تغییر کاربری به موزه اجرایی کرد. این طرح که از دولت دهم مصوبه هیأت وزیران داشت طی ۳ دولت گذشته بینتیجه مانده بود. سید ابراهیم رییسی آنروز خطاب به عزتالله ضرغامی اعلام کرد: بلافاصله باید مصوبه ساماندهی میدان مشق و توسعه موزه ملی ایران در این میدان تاریخی اجرایی شود و ساختمان دیگری برای استقرار وزارت خارجه درنظر گرفته شود تا ساختمان در اختیار وزارت امور خارجه به همراه ساختمان شهربانی به موزه ملی ایران برای توسعه این موزه تحویل شود.
لغو روادید یکجانبه با ۳۳ کشور
رییس جمهور فقید کشورمان همین سال قبل مصوبه لغو روادید یکجانبه ایران با ۳۳ کشور را ابلاغ کرد. او توجه ویژه به گردشگری داشت و اقتصاد گردشگری را منجر به خروج ایران از صادرات خام و تک محصولی میدانست. به همین دلیل با پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی برای لغو روادید یکجانبه با کشورهای هدف گردشگری ایران در آذرماه سال گذشته بلافاصله موافقت کرد و این مصوبه را نیز به سرعت ابلاغ کرد. هدف رییس جمهور فقید کشورمان از این اقدام بازگرداندن رونق به گردشگری ایران بود که طی سالهای شیوع پاندمی کرونا به شدت رشد منفی داشت و با این اقدام اتفاق خوبی در گردشگری ورودی به کشور افتاد و رشد منفی این حوزه را جبران کرد. سیدابراهیم رییسی، خود علاقه زیادی به گردشگری و میراث فرهنگی داشت چون پیشتر که تولیت آستان قدس رضوی را برعهده داشت با حجم زیاد گردشگران داخلی و خارجی که برای بازدید و زیارت مرقد امام رضا(ع) به مشهد سفر میکردند مواجه میشد و البته تلاشهایی برای حفظ بافت تاریخی اطراف حرم رضوی نیز داشت. این جمله او درخصوص گردشگری و میراث فرهنگی است: «گردشگری شتاب دهنده اقتصاد کشور است و زنده ماندن میراثفرهنگی به این است که به درستی نگاهداری و استفاده شود.»
یادگاری برای هنرمندان و صادرکنندگان صنایع دستی
اواخر سال گذشته و درست چند ماه پیش از جان باختن رییس جمهور در سفر اخیر به استان آذربایجان شرقی، سیدابراهیم رییسی، مشکل چندین ساله هنرمندان صنایع دستی را حل کرد. او دستور بیمه ۱۰ هزار هنرمند صنایع دستی کشور را صادر کرد و بدین ترتیب دغدغه ذهنی هنرمندان تولید کننده صنایع دستی را که در چندین دولت بر جان آن ها افتاده بود حل کرد. سیدابراهیم رییسی در روزهای پایانی زندگی خود مسیر صادرات صنایع دستی را نیز هموار کرد و در تصمیمی جالب البته به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، صادرکنندگان صنایع دستی را معاف از پیمان سپاری ارزی و ثبت ارز در اختیار خود که حاصل از صادرات صنایع دستی بود در سامانه نیمایی کرد تا آن ها بیش از همیشه ترغیب به صادرات و ارزآوری شوند و بتوانند از مسیر صادرات صنایع دستی هم ارزآوری به کشور را تسهیل کنند و هم ارزش اقتصادی ارز در اختیار خود را که با زحمت صادرات به دست آورده بودند، حفظ کنند.