صدای میراث: کمیسیون فرهنگی مجلس متشکل از نمایندگان جبهه پایداری، برنامههای سیدرضا صالحی امیری، وزیر پیشنهادی مسعود پزشکیان، رییس جمهوری را برای جلب رای اعتماد مجلس رد کرد و او را فاقد صلاحیت برای احراز پست وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشخیص داد.
این در حالی است که سیدرضا صالحی امیری، در ۸ صفحه برنامهای که به این کمیسیون ارایه کرده است، بطور مفصل اولویتهای خود را در سه حوزه مرتبط با فعالیتهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرده است.
احمد راستینه، نماینده چهارمحال و بختیاری که به عنوان سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس معرفی شده است و پیش از نمایندگی مجلس، معاونت بازرسی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران و ریاست بسیج دانشجویی دانشگاههای چهارمحال و بختیاری را برعهده داشت و اکنون در فهرست تحریم اتحادیه اروپا قرار دارد، عصر امروز در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت اعلام کرد: «سیدرضا صالحی امیری، وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند و اعضای کمیسیون وی و برنامههای او را برای وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأیید نکرده و بدین ترتیب وزیر پیشنهادی مورد تصویب کمیسیون قرار نگرفت.»
مخالفان صالحی امیری در مجلس چه کسانی هستند؟
کمیسیون فرهنگی مجلس شامل ۱۳ عضو است که نمایندگان وابسته به جبهه پایداری اعضای تشکیل دهنده آن هستند. این نمایندگان شامل، «حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی» نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از دوره هشتم، نهم، یازدهم و دوازدهم مجلس شورای اسلامی و رئیس شورای مرکزی جبهه پایداری انقلاب اسلامی است. آقاتهرانی همچنین سابقه تدریس در حوزههای علمیه و امام جمعه مسجد امام علی (ع) در نیویورک را در کارنامه دارد.
«حجت الاسلام محمد میرزایی»، نماینده شاهیندژ و تکاب نیز که سابقه خدمت در بخش عقیدتی سیاسی ناجا دارد نیز عضو دیگر کمیسیون فرهنگی مجلس است.
«حسنعلی اخلاقیامیری»، نماینده مشهد و کلات که با حمایت شورای ائتلاف نیروهای انقلاب به مجلس راه یافت و دارای دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی و سابقه اجرایی عضویت در شورای شهر مشهد است، عضو دیگر این کمیسیون است.
«اسماعیل سیاوشی»، نماینده فریدن و فریدونشهر نیز عضو دیگری تاست که احتمالا برنامه های صالحی امیری را مناسب وزارت تشخیص نداده است. او پیش از نمایندگی مجلس، ۹ سال امام جمعه شهر داران بود و با حمایت ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب به مجلس راه یافت.
امیرحسین بانکیپور، نماینده اصفهان نیز که در دور یازدهم مجلس، علاوه بر عضویت در کمیسیون فرهنگی، رییس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده بود با تحصیلات حوزوی و کارشناسی ارشد الهیات – فلسفه و دکترای فلسفه غرب هم از دیگر نمایندگانی است که صالحی امیری را برای وزارت میراث فرهنگی مناسب تشخیص نداده است. سوابق اجرایی او شامل، عضویت در شورای عالی جوانان، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول کمیته علمی جایزه ملی جوانی جمعیت، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، مدرس دانشگاه امیرکبیر، مشاور فرهنگی استاندار اصفهان است. او البته پیشنهاد دهنده ازدواج بین المللی زنان و دختران ایرانی با مردان مسلمان و شیعه خارجی از کشورهای علاقمند به ایران با هدف تحکیم روابط بین المللی و انجام فریضه ازدواج بود که منجر به اعتراضات گسترده در مجلس شد.
سیدعلی یزدیخواه، نماینده تهران هم که سابقه نمایندگی در مجلس یازدهم را نیز دارد و در سوابق اجرایی او، مدیرکل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران، مدیرکل فرهنگ عمومی قوه قضائیه، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران نیز دیده می شود و در فهرست تحریم های اروپا هم قرار گرفته است، از دیگر نمایندگان عضو کمیسیونی است که یکصدا صالحی امیری و برنامه هایش را برای وزارت میراث فرهنگی مناسب تشخیص نداده است.
«حمید رسایی»، نماینده مجلس هشتم و نهم نیز از دیگر نمایندگانی است که در کمیسیون فرهنگی مجلس دوازدهم وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی دولت چهاردهم و برنامه های او را مناسب ندانسته است. او دارای تحصیلات حوزوی و سابقه فعالیت تبلیغی در کشورهای آسیای جنوب شرقی و آفریقا است. عضویت در شورای مرکزی قرارگاه عمار و جبهه پایداری نیز در کارنامه فعالیت های فرهنگی و سیاسی رسایی وجود دارد. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، مدیر دفتر جریانشناسی تاریخ معاصر و عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هم در سوابق اجرایی و نمایندگی او دیده می شود. رسایی همچنین سابقه عضویت در شورای پروانه نمایش وزارت ارشاد را هم دارد.
علی شیرینزاد نماینده کرج با مدرک کارشناسی ارشد مدیریت فرهنگی، سابقه تدریس در دانشگاه، مشاوره مدیریت فرهنگی و طراحی الگوی مدیریت تنوع فرهنگی کلانشهر کرج، از دیگر نمایندگانی است که در کمیسیون فرهنگی مجلس صلاحیت صالحی امیری را تایید نکرده اند.
احد بیوته نماینده مردم اردبیل هم که کارشناسی ارشد امور فرهنگی دارد و خالق شخصیت کمدی «مَشَه سعداله عَمی» و تهیه گزارش، طنز و تصویربرداری در شبکه استانی سبلان اردبیل بود، از دیگر اعضای کمیسیونی است که هم صالحی امیری و هم برنامه های او برای وزارت میراث فرهنگی را مردود دانسته است.
علیاکبر علیزادهبرمی، نماینده مردم دامغان با دکترای علوم دفاعی و بازنشستگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که فعالیت های نظامی، عضویت در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی، فراکسیون تقریب مذاهب، دفاع و اقتدار ملی را هم در کارنامه اجرایی و نمایندگی خود دارد هم مخالف رای اعتماد مجلس به سیدرضا صالحی امیری است که توسط مسعود پزشکیان برای وزارت میرا ثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی معرفی شده است.
بیژن نوباوهوطن، نماینده مردم تهران در دوره هشتم، نهم، یازدهم و دوازدهم مجلس هم که فوق لیسانس تولید تلویزیونی دارد و مدیردفتر سیاسی صداوسیما در نیویورک، انگلیس و سازمان ملل بود و در فهرست تحریمی اتحادیه اروپا قرار دارد، عضو دیگر کمیسیون فرهنگی است که وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم برای رفتن به ارگ آزادی را فاقد صلاحیت می داند.
اما امیرحسین ثابتی، مجری سابق صداوسیما در شبکه افق که به عنوان نماینده تهران وارد مجلس شد و با تحصیلات علوم سیاسی و سابقه اجرایی مسئولیت بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و استاد دانشگاه نیز از دیگر اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس است که با حمایت جبهه پایداری به مجلس رفت و مخالف سرسخت صالحی امیری برای نشستن بر کرسی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
روزهای سخت صالحی امیری در مجلس
این گزارش در ساعاتی نوشته شده است که سیدرضا صالحی امیری با لشگری از موافقان و مخالفان چه در مجلس شورای اسلامی و چه در میان برخی ناظرین و فعالان سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مواجه است. در لحظه تنظیم و انتشار این گزارش، صالحی امیری با رد کردن پیچ خطرناک کمیسیون فرهنگی مجلس که او را واجد صلاحیت برای نشستن بر کرسی وزارت میراث فرهنگی ندانسته است، در کمیسیون امنیت ملی مجلس حاضر بود تا به تشریح برنامه های خود و گرفتن نظر اعضای این کمیسیون بپردازد.
نشستن صالحی امیری بر کرسی وزارت، همچون گذر کردن او از میدان مین و گدازههای آتش است. اگرچه رای منفی کمیسیون فرهنگی مجلس به صالحی امیری پایان کار او برای نشستن بر صندلی وزارت میراث فرهنگی در ارگ آزادی نیست، اما او روزهای سختی در رایزنی با حداقل یک سوم نمایندگان مجلس برای کسب نظر موافق آن ها در جلسه رای اعتماد است تا از این طریق بتواند رایزنیها برای گرفتن رای اعتماد را با گرفتن نظر موافق نمایندگان مجلسی که بیشتر اعضای آن از جبهه پایداری بالا آمده اند و نگاه چندان مثبتی به دولت چهاردهم و یاران و هواداران او ندارند، به پایان برساند و در روز رای اعتماد با چهره خندان از صحن علنی مجلس خارج شود.