شنبه, ۰۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳

وسیع‌ترین شهر زیرزمینی ایران آماده بهره‌برداری شد/فصل دوم کاوش باستان‌شناسی در شهر زیرزمینی تفرش به پایان رسید

1 انتشار:

صدای میراث: کاوش‌های باستان شناسی شهر زیرزمینی تفرش به عنوان وسیع‌ترین شهر زیرزمینی خاورمیانه به پایان رسید و این محوطه تاریخی آماده بهره برداری شد.

مهدی موسوی‌نیا سرپرست هیأت کاوش باستان‌شناسی شهر زیرزمینی تفرش با استناد به یافته‌های باستان‌شناسی در این محوطه تاریخی گفت: شهر زیرزمینی تفرش در استان‌مرکزی با ۱۵۰ هکتار وسعت و سه طبقه استقراری، وسیع‌ترین محوطه دستکند ایران و یکی از بزرگترین محوطه‌های زیرزمینی در خاورمیانه و دنیای باستان‌شناسی است.

وی با بیان اینکه این محوطه در دوره سلجوقی ساخته و در اواخر این دوره پس از پر شدن چاه‌های ارتباطی آن، متروک شد به پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری اعلام کرد: کشف قطعه سفال‌هایی از دوره ایلخانی تا قاجار در طبقات فوقانی، نشان می‌دهد پس از متروک شدن محوطه بخش‌هایی از آن ولو به صورت محدود پس از دوره سلجوقی مورد استفاده قرار گرفته است.

عضو هیئت‌ علمی گروه آموزشی باستان‌شناسی دانشگاه نیشابور با اشاره به اینکه کاوش‌های باستان‌شناسی این محوطه از سال ۱۳۹۸ توسط دانشگاه نیشابور در حال انجام است افزود: فصل دوم کاوش باستان‌شناسی در شهر زیرزمینی تفرش با مجوز پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، تابستان و پاییز سال گذشته در قسمت فوقانی خیابان بازار، حدفاصل مدرسه اسماعیل بهرامی و مسجد نورالله آغاز شد.

وی گفت: این بخش از محوطه پیش‌تر به مدت شش سال توسط حفاران غیرمجاز تخریب شده بود. اما با توجه به دلیل مشخص بودن طبقات استقراری و فراوانی اتاق‌هایی با ابعاد میانگین دو در سه متر عمق، این بخش از محوطه برای کاوش انتخاب شد.

موسوی نیا افزود: نظر شهرداری تفرش به عنوان کارفرمای پروژه در ساماندهی و احیاء بخش کاوش شده دلیل دیگر انتخاب این بخش از محوطه برای کاوش بود. زیرا این محوطه در مجاور قنات قدیمی دیاوار قرار داشت و می‌توانست ارتباط سطح زمین با محوطه را تسهیل کند.

این باستان‌شناس با بیان اینکه در فصل دوم کاوش محوطه، ۴ کارگاه انتخاب و مورد کاوش قرار گرفت گفت: قطعات سفال، استخوان، فلز و… در کنار پیه‌سوزهای یافت شده از انباشت‌های قنات دیاوار، از مهمترین یافته‌های فصل دوم کاوش در شهر زیرزمینی تفرش است.

وی در پایان تصریح‌کرد: پس از اتمام مراحل کاوش دستکند زیرزمینی تفرش ساماندهی و آماده بهره‌برداری شد.

print

Discussion۱ دیدگاه

  1. چند موضوع مهمه تو این خبر
    اولا این عکسی که گذاشتین واسه شهر سامن همدان هستش
    دوما مگه چند فصل کاوش در تفرش انجام شده که به این صراحت گفته شده ۱۵۰ هکتار و ۳ طبقه
    سوما من جز هیئت کاوش شهر زیرزمینی نوش اّباد هستم ما ۵ فصل کاوش رو در بازه زمانی سال ۸۱ تا الان یعنی حدود ۱۹ سال انجام دادیم و در این ۵ فصل تقریبا ۱۵۰۰ متر در ۴ ورودی رو کاوش کردیم و هنوز بعد از ۱۹ سال به این صراحتی که شما میگین وسیع ترین شهر زیرزمینی خاور میانه نمیگیم بزرگترین شهر زیرزمینی رو داریم

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید