فروش 17 اثر صفوی، زندیه و قاجار در حراج تهران | وزارت میراث: مجوز ندادیم | حراج تهران: امضای مدیرکل موزه ها را داریم | شکایت وزارت میراث از حراج تهران به سازمان بازرسی

صدای میراث: حراج تهران بار دیگر با حاشیه برگزار شد و رقم فروش آثار ارایه شده در این حراج به  224.7 میلیارد تومان رسید. اما صبح امروز روزنامه ایران در گزارشی اعلام کرد که 25 اثر تاریخی متعلق به دوره صفویه، زندیه و قاجار در این حراج ارایه شد که 17 اثر فروخته شد.

در بین تمام این آثار اما پرتره دختر نشسته متعلق به رضا عباسی به دلیل رقم بالای فروش آن در حراج تهران خبرساز شد و وزارت میراث فرهنگی دو ساعت قبل از برپایی حراج تهران اعلام موضع کرد و مدیرکل امور موزه ها و اموال منقول فرهنگی این وزارتخانه خواستار جلوگیری از حراج تهران تا کسب مجوز فروش آثار از این وزارتخانه شد.

براساس پیگیری های صدای میراث عصر دیروز نیز یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران به درخواست اداره کل موزه ها و معاونت میراث فرهنگی به محل برگزاری حراج تهران رفت تا از فروش پرتره دختر نشسته و دیگر آثار تاریخی موجود در این حراج جلوگیری کند.این تلاش اما ناکام بود و علاوه بر نقاشی جنجالی رضا عباسی متعلق به دوره صفویه، 16 اثر تاریخی دیگر از 25 اثر تاریخی عرضه شده در این حراجی فروخته شدند.

صدای میراث همچنین خبردار شده است که وزارت میراث فرهنگی در حال شکایت به سازمان بازرسی کل کشور برای جلوگیری از اقدام حراج تهران در فروش آثار تاریخی بدون مجوز این وزارتخانه است.

لیلا خسروی، مدیر اداره‌ کل موزه‌های معاونت میراث فرهنگی با استناد به قانون حفاظت آثار ملی و فرهنگی مصوب ۱۳۰۹ و آیین‌نامه‌های اجرایی آن، فروش و خروج هرگونه آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت بیش از ۱۰۰ سال را بدون اخذ مجوز از معاونت میراث فرهنگی ممنوع و غیرقانونی دانست و خواستار لغو فروش آثار در حراج تهران شد.

اما همین امروز مدیر روابط عمومی حراج تهران به روزنامه ایران خبر داده است که وزارت میراث فرهنگی مجوز برگزاری این حراج را صادر کرده است.

مجوز داشتیم

محمود نورایی مدیر روابط عمومی حراج تهران به روزنامه ایران گفت: مجوز برگزاری حراج تهران در تاریخ 6 بهمن ماه سال 1403 صادر و به امضای مدیر اداره‌ کل موزه‌های معاونت میراث فرهنگی هم رسیده است.

نورایی افزود: «ما یک مؤسسه فرهنگی و هنری هستیم که حراج برگزار می‌کنیم و در 21 دوره گذشته از وزارت ارشاد مجوز گرفتیم و تا حالا هم هیچ مشکلی نداشتیم. این دفعه هم از وزارت ارشاد مجوز گرفتیم و ارشاد به ما اعلام کرد که برای خرید و فروش آثار بالای 100 سال باید مجوز وزارت میراث فرهنگی را داشته باشید. ما هم رفتیم و مجوز میراث را گرفتیم.

او تاریخ صدور مجوز میراث فرهنگی را 6 بهمن سال 1403 اعلام کرد و گفت:  اتفاقا پای این مجوز به شماره 19543/14032503 را هم لیلا خسروی، مدیرکل موزه‌های معاونت میراث فرهنگی امضا کرده است. تمام آثار با مشخصات هم برای میراث فرهنگی ارسال شد و آن ها با پیوست آثار در همین مجوز، خرید و فروش این آثار را بلامانع اعلام کردند.

مدیر روابط عمومی حراج تهران تعداد آثار بالای صد سال این حراج را 25 اثر اعلام کرد و گفت: از 100 اثر 25 اثر میراثی بود که 17 اثر آن به فروش رفت.

به گفته نورایی، این آثار متعلق به دوره صفوی، زندیه و قاجار است و علاوه بر پرتره پرماجرای رضا عباسی تعدادی از آثار شاگردان او هم در این حراج چوب خورد و به فروش رفت.

رضا عباسی هنرمند دوران صفوی است که به گفته نورایی شاگردان او تا دوره زندیه زنده بودند و آثارشان در حراج تهران فروخته شد.

نورایی با اشاره به وجود قانون خرید و فروش آثار تاریخی در داخل کشور با مجوز میراث فرهنگی اعلام کرد: براساس این قانون خرید و فروش آثار تاریخی مجوزدار مشکل ندارد، بلکه خروج این آثار از کشور ممنوع است.

او با توجه به صدور مجوز از سوی اداره کل موزه‌های معاونت میراث فرهنگی برای برگزاری حراج تهران، واکنش این وزارتخانه به ماجرای حراج را ناشی از یک اشتباه ‌خواند و گفت: ما هم این آثار را در داخل کشور و به یک ایرانی می‌فروشیم. بعداً اگر این آثار قرار شد از ایران خارج شود وزارت میراث فرهنگی می‌تواند جلوی آن را بگیرد. چون ما مجوز خروج این اشیا از کشور را نداریم.

اعتراض در دقیقه 90

مدیر روابط عمومی حراج تهران با اعلام این که اداره کل موزه‌های معاونت میراث فرهنگی، دو ساعت قبل از برگزاری حراج تهران خواستار خروج آثار میراث فرهنگی از این حراج شد افزود: این اقدام در حالی صورت گرفته است که خبر حراج را 12 روز پیش برای رسانه‌ها فرستاده‌اند و باید پرسید،  چرا در این 12 روز اعتراضی به برگزاری حراج نکردند؟

مدیر روابط عمومی حراج تهران گفت: تا زمانی که مدیرکل امور موزه‌های معاونت میراث فرهنگی به حراج تهران ورود نکرده بود، اعتراض رسانه‌ای هم وجود نداشت.

محمود نورایی ادامه داد: آثار ارایه شده، کاغذی است و گنج نیست که از زمین درآورده باشند. آثار کاغذی مثل نقاشی و کتاب است. یعنی دست آدم‌ها بوده و خرید و فروش شده است. همین الان هم خرید و فروش می‌شود و ما کمک می‌کنیم این خرید و فروش به صورت قانونی اتفاق بیفتد.

او با اشاره به حراج سال 2018 ساتبیز  افزود: در این سال یک اثر از رضا عباسی، در حراج «ساتبیز» انگلیس به فروش رفت. چرا میراث فرهنگی تا الان آن اثر را برنگردانده است؟ در حالی که خروج این اثر از کشور غیرقانونی بود.

مدیر روابط عمومی حراج تهران از حراج آثار تاریخی بالای 100سال در این حراجی دفاع کرد و گفت: اگر ما این کار را در داخل کشور نکنیم صاحب این اثر می‌تواند خیی راحت اثر را خارج از کشور بفروشد. آن وقت مجوزی هم از کسی نمی‌خواهد. الان کار قانونی انجام می‌شود. الان فروشنده و خریدار برای نهادهای نظارتی مشخص هستند. اگر دو سال دیگر این اثر از کشور خارج شود شما می‌توانید راحت از فردی که اثر را خریده است بازخواست کنید.

 وزارت میراث فرهنگی: مجوز نداده بودیم

وزارت میراث فرهنگی در واکنش به اظهارات مدیر روابط عمومی حراج تهران هرگونه صدور مجوز برای این حراج را تکذیب کرد و فاطمه داوری، سخنگوی معاونت میراث فرهنگی در واکنش به اعلان حراج تهران درباره داشتن مجوز از وزارت میراث فرهنگی برای برگزاری حراج اعلام کرد: در فرآیند درخواست مجوز حراج آثار فرهنگی تاریخی، اداره کل موزه ها در اولین مرحله، برگزاری حراج را منوط به اخذ مجوزهای مربوطه (۶بهمن) دانست و در مرحله بعد درخواست ارسال اطلاعات حقوقی برگزار کننده و اطلاعات آثار (۱۵بهمن) را بررسی کرد و در نهایت هیچ مجوزی از سوی اداره کل موزه ها برای این حراج صادر نشد.

مقالات مرتبط

1404 و ضرورت خانه تکانی در صنعت گردشگری ایران | دگرگونی صنعت گردشگری چگونه ممکن است؟

صدای میراث – دکتر محسن قادری، مدیر گروه گردشگری ژیوار:  خانه تکانی صنعت…

زاکانی برای بازسازی خانه فروغ فرخزاد پول ندارد | بنای ثبت ملی شده محل فروش شیشه و تریاک شد

صدای میراث: شهردار تهران بودجه 750 میلیون تومانی بازسازی خانه فروغ فرخزاد،…

کشف غار در حیاط خانه روستایی برزک کاشان

صدای ميراث: ترکیدگی لوله آب در حیاط یک خانه روستایی در «برزک»…