سه شنبه, ۰۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳

مهمترین آثار و محوطه‌های تاریخی کشور هنوز شناسایی و بررسی نشده‌اند

0 انتشار:

صدای میراث: یک باستان‌شناس اعلام کرد: بررسی و شناسایی آثار و محوطه های تاریخی نیشابور مهمترین گام در حفاظت از آثار تاریخی این منطقه به شمار می رود از همین رو، حفاظت آثار فرهنگی نویافته در نیشابور نیازمند تعامل دستگاه های اجرایی و مردم با میراث فرهنگی است.

به گزارش صدای میراث و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، یکی از دستاوردهای برنامه بررسی و شناسایی آثار تاریخی فرهنگی در جنوب دشت نیشابور،شناسایی آثار تاریخی است که پیش از این در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی وجود نداشته و ثبت نشده اند.

«حسن نامی» سرپرست برنامه بررسی وشناسایی جنوب و جنوب غرب نیشابور با اعلام این خبر گفت: ثبت آثار شناسایی شده دراین برنامه مهم، می تواند نخستین قدم در جهت حفاظت از آن ها به عنوان مواریث فرهنگی این خطه باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه نیشابور افزود: آگاه سازی افکار عمومی نسبت به اهمیت آثاریکی از اهداف هیئت باستان شناسی در طی انجام فعالیت های میدانی بود که آن را نیز دنبال کرد اما باید در نظر داشته باشیم که  حفاظت از آثار و مواریث فرهنگی همت و فعالیت های ارگان های متعددی را می طلبد.

این باستان شناس تأکید کرد : بایستی ارگان هایی چون نیروی انتظامی، شوراهای اسلامی شهر و روستاها، آموزش و پرورش و سایر ارگان های مرتبط فعالیت هایی از این دست را انجام دهند تا حفاظت از این آثار ارزشمند تاریخی صورت گیرد و آگاهی عمومی نسبت به اهمیت و ماهیت آثار و مواریث فرهنگی بالاتر برود.

او با بیان اینکه استفاده از وجود خیرین در حوزه فرهنگی جهت معرفی و مرمت ابنیه تاریخی و ظرفیت دهیاری ها در این بخش ضروری است اظهار داشت : متأسفانه شرایط فعلی به نحوی است که میراث فرهنگی در این عرصه تنهاست در حالی که حفاظت و آگاه سازی مردم از اهمیت مواریث فرهنگی به خودی خود فعالیتی چند وجهی است.

نامی با ابراز خرسندی از اینکه خوشبختانه در مواردی حضور افراد و ساکنان فرهیخته در این حوزه فرهنگی باعث حفظ آثاری با ماهیت تاریخی شده گفت : قطعا حفاظت از آثار و مواریث فرهنگی، آگاه سازی های بیشتری را از سوی رسانه ها و متولیان فرهنگی کشور می طلبد.

این باستان شناس خاطرنشان کرد :به عنوان نمونه هیئت امنای امام زاده سید عبدالله فدیشه در راستای تلاش هایی که در جهت حفط اموال فرهنگی منقول این امام زاده انجام داده اعلام آمادگی کرد تا نسبت به تأسیس یک موزه در محل امام زاده اقدام کند که امیدواریم این اقدام با همکاری مسئولان مربوطه انجام پذیرد.

وی در ادامه تصریح کرد :طرح انجام بررسی جنوب و جنوب غرب نیشابور در حالی مطرح شد که نیشابور با توجه به اهمیت ارتباطی و تاریخی خاص خود بیش از این نیز مورد توجه قرار گرفته و مطالعات باستان شناسی در این منطقه جغرافیایی بسیار با سابقه است.

او در بیان اهداف این برنامه گفت: یکی از مهم ترین اهداف این بررسی، پر کردن خلأ مطالعاتی است که در حوزه جنوب و جنوب غرب نیشابور وجود داشت.

نامی اظهار داشت : بررسی های انجام شده در این حوزه منجر به شناسایی ۱۴۵ اثر فرهنگی از دوره های مختلف شد که این آثار دامنه گسترده ای از گاهنگاری را از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی متأخر را در بر می گیرد.

او تصریح کرد :همچنین آثار شناسایی شده انواع گوناگونی اعم از بناها، قبرستان های تاریخی، قنات ها و محوطه های باستانی را شامل می شود.

print

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید