شنبه, ۰۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳

نمایش ۱۱ اثر برجسته از مهمترین تصویرگر کتاب‌های چاپ سنگی دوره قاجار

0 انتشار:

صدای میراث: نمایشگاه «آثار چاپ سنگی علی‌قلی خویی» با نمایش ۱۱ اثر ویژه و برجسته چاپ سنگی با تصویرگری میرزا علیقلی خویی، تصویرگر سرشناس کتاب‌های چاپ سنگی در دوره قاجار، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ خورشیدی در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش می‌یابد.

به گزارش موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، نمایشگاه «آثار چاپ سنگی علی‌قلی خویی» در بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران، زمینه‌ای مناسب برای آشنایی با شخصیت، سبک و شیوه کاری این تصویرگر بزرگ کتاب‌های چاپ سنگی در تاریخ معاصر ایران است. میرزا علیقلی خویی، پرکارترین و توانمندترین هنرمند در گستره تصویرگری کتاب‌های چاپ سنگی فارسی به شمار می‌آید که آثاری فراوان و بی‌همتا برجای نهاده است. آثار وی نه تنها اصیل و جذاب است، که به آسانی با ویژگی‌های منحصربه‌فرد شناسایی می‌شود. او که آموخته‌های خود را شاید در تبریز فراگرفته است؛ شهری که چاپ سنگی برای نخستین بار در سال ۱۲۴۵ قمری در آنجا آغاز شد. میرزا علیقلی در ۳۴ سالگی با چاپ نسخه‌ای از خمسه نظامی به سال ۱۲۶۴ قمری خبرگی و کارآمدی‌اش را در جایگاه بزرگ‌ترین استاد تصویرسازی آن زمانه نمایاند. او که با برآمدن ناصرالدین شاه قاجار به دستور دربار به تهران کوچید، بر آثار خود اینچنین امضا می‌کرد؛ فراش قبله عالم، بنده درگاه و خادم مدرسه دارالفنون. دو کتاب «هزار و یک شب» و «طوفان البکاء» واپسین آثار رقم‌دار (امضا شده) وی به شمار می‌آیند.

نزدیک به ۳۵ کتاب در گونه‌هایی ادبی همچون حکایت‌های عامه‌پسند، ادبیات کلاسیک و آثار داستانی با درون‌مایه‌های مذهبی شیعی با امضای علیقلی در پای تصویرها برجای مانده است. میرزا علیقلی همچنین شماری فراوان از تصویرهای پرنقش‌ونگار سرصفحه‌ها و صفحه‌های پایانی روزنامه‌ها همچون وقایع اتفاقیه، در کنار بیش از هزار تصویر کوچک و تزیینی در حاشیه‌های صفحه‌های کتاب‌های خمسه نظامی، کلیات سعدی و دیوان حافظ را نیز طراحی و تصویرسازی کرده است. او در پیکره‌نگاری نقاشی سنتی ایرانی بسیار توانمند بود. ویژگی‌های سبک کاری او موجب می‌شد هویت و شیوه کاری‌اش حتی در اثرهای بدون امضا نیز شناسایی‌پذیر باشد. علیقلی سیمای انسانی را هم در چهره هم در حالت‌های بدن با ساده‌ترین جزییات بازمی‌نمایاند.

هفت کتاب چاپ سنگی «ریاض المحبین» اثر رضاقلی خان هدایت به سال ۱۲۷۰ قمری، (۱۸۵۳میلادی)، «شاهنامه» ابوالقاسم فردوسی به سال ۱۲۵۷ قمری، «خمسه» نظامی گنجوی به سال ۱۲۶۴ قمری، «روزنامه وقایع التفاقیه» به سال ۱۲۶۷ قمری، «روضه الصفا» اثر محمد بن خاوند شاه میرخواند به سال ۱۲۷۱ قمری، «قواعد نظامیه» اثر فرانسسکو متراسو به سال ۱۲۷۰ قمری و «مجالس المتقین» اثر محمدتقی برغانی قزوینی به سال ۱۲۶۹ قمری از گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک و ۴ کتاب چاپ سنگی «طوفان البکاء» اثر محمدابراهیم جوهری به سال ۱۲۶۹ قمری، «خمسه» نظامی گنجوی به سال ۱۲۷۰ قمری، «حمله حیدری» اثر ملا بمانعلی راجی کرمانی به سال ۱۲۶۹ قمری، «اسرار الشهاده (دیوان سرباز)» اثر اسماعیل خان سرباز بروجردی به سال ۱۲۶۸ قمری از مجموعه خصوصی علی بوذری، هنر میرزا علیقلی خویی در تصویرگری را در این نمایشگاه در کتابخانه و موزه ملی ملک بازتاب می‌دهند.

نمایشگاه «آثار چاپ سنگی علی‌قلی خویی» در روز شنبه۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ خورشیدی با نمایش ۱۱ اثر ویژه و برجسته چاپ سنگی با تصویرسازی میرزا علیقلی خویی، تصویرگر سرشناس کتاب‌های چاپ سنگی در دوره قاجار، در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش می‌یابد. این نمایشگاه تا ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ خورشیدی در روزهای شنبه تا پنج‌شنبه از ۸:۳۰ تا ۱۶:۴۵ (پنج‌شنبه‌ها تا ۱۵:۴۵) به میزبانی از دوستداران فرهنگ و هنر می‌نشیند.

print

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید