جمعه, ۰۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳

بنای قاجاری- پهلوی اهواز سرگردان میان لجبازی مالک و میراث/هتل قو باز هم فرو ریخت

1 انتشار:

صدای میراث: بخشی از بنای قاجاری-پهلوی ثبت ملی شده «هتل قو» در شهر اهواز که در چالش لجبازی و قهر و آشتی میان مالک و اداره‌ میراث‌فرهنگی شهر اهواز گیر کرده است، به دلیل بارندگی در شهر اهواز فرو ریخت.

هتل قو اهواز ساختمانی ثبت ملی شده است که از مدت‌ها پیش دستخوش سوء تفاهم میان مالک و اداره میراث فرهنگی شده و مالک گمان می‌کند اگر ساختمان را به اداره میراث فرهنگی برای مرمت واگذار کند مالکیت او بر این بنای تاریخی از بین می‌رود. اداره کل میراث‌فرهنگی استان خوزستان نیز هنوز نتوانسته مالک این بنای تاریخی را مجاب کند که مرمت این ساختمان انجام و بار دیگر این بنای تاریخی به مالک واگذار می‌شود.

مظلومیت بناهای تاریخی ثبت ملی شده اهواز

«هتل قو»، آنطور که مجتبی گهستونی دبیر انجمن دوستداران میراث‌فرهنگی تاریانا در خوزستان به صدای میراث گفته است، نماینده تمام بناهای ثبت ملی شده اما مظلوم شهر اهواز است.

او مظلومیت بناهای تاریخی شهر اهواز و وضعیت نامناسب آن‌ها را نشانه‌ای از کوچک ماندن و ضعیف شدن اداره میراث‌فرهنگی شهر اهواز می‌داند و می‌گوید: اداره میراث‌فرهنگی شهر اهواز تبدیل به تبعیدگاه شده و نگاه منصفانه‌ای به این اداره‌کل وجود ندارد.

به گفته گهستونی، بناهای تاریخی و ارزشمندی در شهر اهواز وجود دارد که کارشناسان و دوستداران میراث‌فرهنگی شوشتر، بهبهان و دزفول با وجود بناهای ارزشمند موجود در این شهرها از دیدن آن‌ها لذت می‌برند. اما به دلیل بی توجهی برخی مدیران کل میراث فرهنگی بافت تاریخی اهواز نابود و به تک بناها تبدیل شده است و بعضا شاهد تخریب همین تک‌بناها هستیم.

دبیر انجمن تاریانا خوزستان می‌گوید: اگر تلاش دوستداران میراث‌فرهنگی اهواز برای برقراری ارتباط میان میراث‌فرهنگی و شهرداری اهواز نبود در یکی دوسال اخیر شاهد تخریب گسترده برخی آثار تاریخی این شهر بودیم.

«هتل قو» یک بنای قاجاری در مرکز شهر اهواز است که در کنار رودخانه کارون واقع شده و دارای تزییناتی از جمله کاشیکاری و گچبری‌های زیبا است.

«هتل قو» سرگردان میان لجبازی مالک و اداره میراث‌فرهنگی

مجتبی گهستونی از فعالان میراث‌فرهنگی استان خوزستان می‌گوید: در بارندگی های اخیر هتل قو دو بخش شمال غربی و پلکان شرقی این بنای ثبت ملی شده فرو ریخته است.

او با اعلام نگرانی دوستداران میراث فرهنگی استان خوزستان از فرو ریختن کامل این بنا به دلیل تداوم نگرانی‌های مالک در موضوع تملک بنا پس از مرمت آن و همچنین استفاده نکردن میراث فرهنگی شهر اهواز از اختیارات حاکمیتی برای مرمت سریع این بنای تاریخی گفت: دوستداران میراث‌فرهنگی استان خوزستان انتظار دارند که مالک و میراث فرهنگی دست از لجبازی بردارند و بنای ثبت ملی شده هتل قو اهواز به عنوان نخستین هتل احداث شده در شهر اهواز را مرمت کنند.

او نگرانی مالک هتل قو در مورد حق مالکیت خود در صورت تحویل بنا برای مرمت باز سوی میراث فرهنگی را بی مورد اعلام کرد و گفت: مالک باید بداند که مالکیت او بر این بنای ثبت ملی شده محفوظ است و این بنای تاریخی طبق صورتجلسه ثبتی به میراث فرهنگی تحویل و پس از مرمت به مالک بنا تحویل داده می شود.

هتل قو الگوی مشارکت مردم و میراث در مرمت آثار تاریخی

گهستونی تاکید کرد: در صورتی که هتل قو اهواز مرمت شود می‌توان شاهد مرمت سایر بناهای تاریخی شهر اهواز بود و مرمت هتل قو می‌تواند الگوی مشارکت میان سازمان میراث‌فرهنگی و ومردم در مرمت بناهای تاریخی شود.

او به وجود بیش از ۲۰۰ خانه تاریخی ارزشمند در شهر اهواز اشاره کرد که نیازمند ثبت در فهرست آثار ملی هستند.

این فعال میراث‌فرهنگی خوزستان گفت: محوطه تاریخی هرمز اردشیر نخستین محوطه ثبت ملی شده اهواز در سال ۱۳۱۰ است که نیاز به نجات‌بخشی دارد و علاوه بر این محوطه تاریخی بناهای دیگری همچون مساجد، خانه‌ها و مغازه‌ها و برخی بناهای تاریخی در اختیار سازمان‌های دولتی نیز وضعیت خوبی ندارند.

print

Discussion۱ دیدگاه

  1. درود برشما دوست خستگی ناپذیر و شجاع و دلسوز ایران زمین وملت مظلوم. جناب گهستونی مطلع هستید نگاه دولت به میراث و آثار باستانی در حد انتظار مردم نیست.شما و حامیان میراث و آثار فرهنگی مطلع هستید در تمام شهرهای کشور و حتی روستاها این آثار رها شده که اگر توجه به آنها شود با حضور گردشگران داخلی و خارجی پولساز و شغل ساز و سودمند است ولی به عمد بودجه های قابل توجهی برای بازسازی و معرفی آثار در نظر گرفته نمیشود. امیدوارم همینطور که حسابهای برای بازسازی اماکن مذهبی در خارج از ایران معرفی میشود دولت موافقت با صدور تشکیل اتاق فکر غیردولتی را برای هر شهری صادر نماید تا بدین وسیله شاهد افتتاح حسابهایی برای بارسازی آثار و میراث فرهنگی باشیم. بنظر بنده در بیشتر جاها که دولت تشخیص میدهد مالک یا مالکین انتظارات آنها منطقی و عرفی نیست در کل باید نظر مثبتش را تحمیل نماید تاشاهد اینگونه زیانهای غیرقابل جبران نباشیم.بنظر این نگارنده روستایی کم سواد اکثر مدیران مال اینکارها نبوده و نیستند. شما مطلعید از دهه هشتاد هی مکاتبه میکنم و مقاله چاپ میکنم. بابا در بخش میان آب شوشتر بیش ازدویست تپه را برای سود بیشتر نابود کرده و زیانها به کشاورزان که نه زبان گله ونه زبان تشکر را دارند وارد ساخته اند. بصراحت بعرض جنابعالی و هر فرد حقیقی و حقوقی واقع بین برسونم اصلا مجموعه دولت و میراث بفکر نیستند. اگر بودند حداقل تخت جمشید و آثار منحصر بفرد شوشتر را بازسازی میکردند. موفق باشید. باتشکر حسین حاجی زاده از روستای مهدی آباد بخش میان آب شوشتر ۹۷/۸/۱

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید