جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳

گمانه‌زنی برای حفظ یکی از ۷ آتشکده ساسانی گیلانغرب آغاز شد

0 انتشار:

صدای میراث: برنامه‌ گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه‌ حسن زوردار کرمانشاه به منظور حفظ آتشکده آن که یکی از ۷ آتشکده شناسایی شده در گیلان غرب استو توقف فعالیت های کشاورزی ، ساخت و سازهای غیر مجاز ، حفاران و … در حال انجام است .

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، پیمان منصوری سرپرست هیأت باستان شناسی امروز «شنبه » با اعلام این خبر گفت : برنامه‌گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه‌ حسن زوردار  روستای خالوخالو گیلان غرب (کرمانشاه) با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، آغاز وهم‌اکنون درحال انجام است.

این باستان شناس افزود : محوطه‌ حسن زوردار در حاشیه‌ شمالی شهر گیلان‌غرب واقع شده و مطالعات اولیه نشان می‌دهد این محوطه متعلق به دوره‌های عصرآهن III، اشکانی، ساسانی و اسلامی بوده و مهم‌ترین استقرار آن از دوره‌ ساسانی است.

به گفته منصوری ،مجموع این محوطه شامل تپه، گورستان و معماری بوده و بخشی از آن بر سطح برجستگی‌های طبیعی شکل گرفته است.

او معماری این محوطه را شامل یک بنا موسوم به چهارطاقی (آتشکده) اعلام کرد که در بخش میانی محوطه بر سطح یک پشته‌ طبیعی قرار دارد و مساحت اینمحوطه دست‌کم ۲۰ هکتار است.

سرپرست هیأت باستان شناسی ، هدف از انجام کاوش باستان‌شناسی این محوطه را تعیین عرصه و حریم و جلوگیری از آسیب بیشتر آن دانست و تصریح کرد : تاکنون ۸ گمانه در این محوطه ایجاد شده و پیش‌بینی می‌شود تا ۳۰ گمانه نیز برسد.

او اهمیت این محوطه را بیشتر به خاطر وجود آتشکده‌ آن دانست و گفت : در منطقه‌ گیلان‌غرب دست‌کم ۷ آتشکده شناسایی شده که وجود این تعداد آتشکده دریک شعاع ۱۵ کیلومتری کم‌نظیر و حائز اهمیت است.

این باستان شناس خاطرنشان کرد : جدا از وجود آتشکده‌های فراوان، محوطه‌های ساسانی بی‌شماری نیز در منطقه وجود دارد که خود نشان از اهمیت دشتگیلان‌غرب در دوره‌ ساسانی است.

وی از چشمگیرترین مشخصه‌ های این محوطه را وجود قطعات پراکنده شیشه در سطح آن اعلام کرد  که به‌نظر می‌رسد (احتمالاً دوره‌ اسلامی) در این محوطهکارگاه‌های ساخت اشیاء شیشه‌ای وجود داشته است.

او با بیان این نکته که سطح بیشتر محوطه زیر کشت است و  این محوطه به علت فعالیت‌های کشاورزی، ساخت‌وساز و حضور حفاران غیرمجاز آسیب جدی دیدهتصریح کرد : در سالیان اخیر بخش‌هایی از این محوطه به علت آبیاری و زهکشی جهاد کشاورزی تخریب شده است.

print

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید