شنبه, ۰۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳

۴۰۰ هزار جلد سوزن‌دوزی شده زنان بلوچ برای قرآن آماده واگذاری به ایران خودرو/ائمه جمعه جایگاه صنایع‌دستی را به خطبه‌های نمازجمعه می‌برند/لباس احرام حجاج با هنر توبافی خراشاد بافته می‌شود

0 انتشار:

صدای میراث؛ نخستین نشست خبری معاون صنایع‌دستی کشور، امروز (۲۰ خردادماه) همزمان با روز جهانی صنایع‌دستی در سازمان میراث‌فرهنگی کشور برگزار شد.

به گزارش صدای میراث، دراین نشست که با حضور مسئولان صنایع‌دستی و خبرنگاران این حوزه در سازمان میراث‌فرهنگی برگزار شد، معاون صنایع‌دستی به تشریح فعالیت‌های صورت گرفته در یکسال اخیر پرداخت و از طرح‌های نوینی خبر داد که به گفته او، منجر به تجاری‌سازی و رونق صنایع‌دستی در ۳۱ استان کشور شده است.

«پویا محمودیان» از همکاری‌ صنایع‌دستی کشور با بزرگترین شرکت سازنده خودرو در ایران خبر داد و گفت: از سال ۹۷ طرحی در حوزه بازرگانی صنایع‌دستی در راستای تجاری‌سازی آغاز شد که این طرح قرار است با تاکید بر طراحی، بسته‌بندی و برندسازی صنایع‌دستی کارهای نوین و پویا انجام دهد.

به گفته معاون صنایع‌دستی، طرح تجاری‌سازی صنایع‌دستی با هدف بالابردن سطح سفارشات و ارتقاء حجم تولید آغاز شده است و هم‌اکنون نیز همکاری صنایع‌دستی با ایران خودرو یکی از بخشی از این طرح است.

او اعلام کرد: پس از جلسات کارشناسی متعدد که با گروه کارشناسی ایران خودرو صورت گرفت، قرار شد از این پس به جای جلد پلاستیکی قرآن‌های داخل خودروها از تولیدات صنایع‌دستی و سوزن‌دوزی بلوچ‌ها استفاده شود. از همین رو، از سال گذشته طی یک همکاری و تعامل گسترده با زنان سوزن‌دوز بلوچ و پس از بررسی نمونه‌های مختلف در نهایت ۴ هزار جلد سوزن‌دوزی شده برای خط تولید خودرو دنا آماده و تحویل شد.

محمودیان گفت: درحال حاضر میزان تولید جلدهای سوزن‌دوزی شده برای تولیدات ایران خودرو به ۴۰۰ هزار عدد رسیده و قرار است در آینده نزدیک این تولیدات برای خط تولید تیبا نیز در نظر گرفته شود.

او همچنین به روستای خراشاد که به عنوان روستای صنایع‌دستی در شورای جهانی صنایع‌دستی به ثبت رسیده است اشاره کرد و گفت: پس از بررسی‌های کارشناسی قراردادی با دو استان منعقد شد مبنی بر اینکه احرام حجاج مشرف شده به خانه خدا از توبافی یا حوله‌بافی خراشاد بافته شود.

به گفته محمودیان، تمام تلاش معاونت صنایع‌دستی این است که در طرح تجاری‌سازی بتواند برای گرفتن سفارش و بالا رفتن حجم تولید صنایع‌دستی در زندگی روزمره اقدام جدی شود.

تاکید بر جایگاه صنایع‌دستی پیش از خطبه‌های نمازجمعه

معاون صنایع‌دستی کشور در نشست خبری صبح امروز خود که به مناسبت روز جهانی صنایع‌دستی و گرامیداشت آغاز هفته صنایع‌دستی برگزار شد به نامه علی اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث‌فرهنگی کشور به شورای سیاستگذاری ائمه جمعه ۳۱ استان کشور اشاره کرد و گفت: در نامه‌ای که به ائمه جمعه استان‌ها با امضای علی‌اصغر مونسان نوشته شد، آمده است که ائمه جمعه در خطبه‌های خود از جایگاه صنایع‌دستی سخن بگویند و سخنرانی‌های پیش از خطبه‌ها نیز به مدیران ادارات میراث‌فرهنگی استان‌ها و خانواده صنایع‌دستی اختصاص پیدا کند تا مردم از اهمیت این هنر ـ صنعت ایرانی بیش از پیش آگاه شوند.

محمودیان گفت: هم‌اکنون نخستین استانی که در نمازجمعه پیش قدم شد، استان اردبیل بود که جمعه هفته گذشته مدیرکل میراث‌فرهنگی این استان در سخنرانی پیش از خطبه و امام جمعه نیز در خطبه‌های نمازجمعه از اهمیت صنایع‌دستی کشور سخن گفتند.

۵۸ هزار و ۵۳۷ شغل در حوزه صنایع‌دستی ایجاد شد

معاون صنایع‌دستی کشور اما در این جلسه به تشریح عملکرد معاونت صنایع‌دستی در سال ۹۷ پرداخت. او گفت: تا پایان سال ۹۷ در حوزه تولید و حمایت از صنایع‌دستی، از محل صدور مجوزها که شامل کارت شناسایی، پروانه تولید انفرادی و پروانه تولید کارگاهی بود، ۵۸ هزار و ۵۳۷ شغل مشخص در حوزه صنایع‌دستی کشور ایجاد شد.

او همچنین در زمینه اخذ تسهیلات روستایی، صنایع‌دستی را دومین رسته موفق بعد از محصولات دامی کشور عنوان کرد و گفت: سال گذشته، معاونت صنایع‌دستی توانست تسهیلات نسبتا خوبی در اختیار فعالان صنایع‌دستی در حوزه مشاغل خانگی و مشاغل روستایی با هدف ایجاد فرصت‌های شغلی اختصاص دهد.

معاون صنایع‌دستی اما به اقدامات صورت گرفته در حوزه بیمه صنعتگران و هنرمندان صنایع‌دستی نیز اشاره کرد و افزود: درخصوص بیمه صنعتگران تلاش کردیم دو اقدام را همزمان به کار ببریم. به طوری که در اقدام نخست مذاکراتی با صندوق بیمه روستایی و عشایری صورت گرفت که در پی آن تفاهمنامه‌ای مبنی بر اینکه صنعتگران و هنرمندانی که در روستاها زندگی می‌کنند از طریق ظرفیت این صندوق بیمه شوند که براساس گزارش سامانه صندوق بیمه روستایی و عشایری تا پایان سال ۹۷ بالغ بر ۴ هزار صنعتگر و هنرمند صنایع‌دستی در حوزه روستایی توانستند از ظرفیت‌های صندوق روستایی استفاده کنند و بیمه شوند.

از سر گیری بیمه هنرمندان صنایع دستی پس از ۵ سال

به گفته محمودیان، درخصوص موضوع بیمه صنعتگران و هنرمندانی که در خارج از محدوده روستاها قرار دارند پس از نامه‌نگاری‌ها و پیگیری‌های مستمر، بیمه هنرمندان و صنعتگران پس از یک وقفه ۵ ساله از سر گرفته شد. همچنین در نامه‌نگاری با ۳۱ استان کشور درخواست کردیم آن‌ها لیست بیمه‌ای خود را بر اساس اولویت ارسال کنند و براساس اختیاراتی که سازمان برنامه و بودجه در اختیار معاونت صنایع‌دستی گذاشت، پروسه بیمه ۸۱۲ هنرمند در دستور کار قرار گرفت.

معاون صنایع‌دستی اما در حوزه صادرات و فروش داخلی و خارجی صنایع‌دستی به نخستین موضوعی که اشاره کرد، پیگیری و اصلاح قوانین و مقررات در جهت تسهیل و توسعه فرآیندهای بازرگانی و صادراتی کشور بود.

محمودیان گفت: سال گذشته توانستیم تعرفه تمامی محصولات صنایع‌دستی را که در کتاب صادرات و واردات گمرک ایران هستند اخذ کنیم. به عبارتی تمامی محصولات صنایع‌دستی که به خارج از ایران صادر می‌شوند تعرفه مشخص دارد.

وی افزود: یکی از اقداماتی که صورت گرفت این بود که برای خروج محصولات نقره زمینه‌سازی کردیم تا از طریق پیمان‌سپاری، تعرفه صادرات بر مبنای نقره خام و بدون ارزش افزوده برای صادرکنندگان محاسبه شود که همواره دغدغه هنرمندانی بود که در زمینه فلزات گرانبها و نقره فعالیت می‌کردند.

به گفته او، اقدام دیگری که در حوزه اصلاح قوانین و مقررات صورت گرفت این بود که درخواست افزایش سقف خروج گلیم از طریق مسافر را تا متراژ ۴۰ مترمربع افزایش دادیم. گلیم یکی از کالاهای صادراتی است که از طریق مسافر بسیار به خارج از ایران صادر می‌شود و از همین رو، این اجازه گرفته شد تا سقف ۴۰ مترمربع گلیم بدون ممنوعیت و بدون پرداخت عوارض از کشور خارج شود.

جلوگیری از محموله‌های قاچاق صنایع‌دستی به ایران

محمودیان همچنین درخصوص مبارزه با قاچاق صنایع‌دستی به کشور در سال ۹۷ گفت: با هدف ساماندهی بازار به نفع صنعتگران با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور تصمیم بر این شد که ورود کالاهای صنایع دستی غیرایرانی به کشور به صورت رسمی ممنوع شود. از سوی دیگر برای جلوگیری از قاچاق کالاهای صنایع‌دستی دستورالعمل مبارزه با قاچاق کالاهای صنایع‌دستی پس از نشست‌های بسیار زیاد تدوین شد و توسط رئیس سازمان میراث‌فرهنگی کشور به ۳۱ استان ابلاغ شد. در همین راستا سال گذشته چندین محموله قاچاق صنایع‌دستی غیرایرانی در کشور کشف و ضبط شد و هم اکنون نیز در سال جدید مصرانه تلاش می‌کنیم از ورود و قاچاق کالاهای صنایع‌دستی غیر ایرانی جلوگیری شود.

ثبت ۲۸۹ میلیون دلار صادرات صنایع‌دستی بدون احتساب فرش و زیورآلات

معاون صنایع‌دستی کشور اما به ثبت ۲۸۹ میلیون دلار صادرات غیرنفتی بدون احتساب فرش و زیورآلات و صادرات چمدانی خبر داد.

او گفت: در سال ۹۷ و بر اساس آمار گمرکات ایران، بیش از ۲۸۹ میلیون دلار صادرات صنایع‌دستی بدون احتساب زیورآلات، فرش و صادرات چمدانی از مبادی رسمی گمرکات با ۳ درصد رشد نسبت به سال ۹۶ ثبت شد.

او گفت: در حوزه فروش داخلی با توجه به پراکندگی ۳۱ استان کشور و نبود سیستم ثبت و ضبط دقیق فروش داخلی، تنها براساس ابزارهای موجود که شامل نمایشگاه‌های داخلی و خارجی است، میزان فروش فروشگاه‌های داخلی، سایت‌های تجارت الکترونیک، جوایز غیرنقدی بانک‌ها و بازارچه‌های صنایع‌دستی ثبت می‌شود که جمع آمار این مراکز بیانگر فروش بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان صنایع‌دستیث با رشد ۱۸ درصد نسبت به سال ۹۶ است.

تخفیف ۱۰ درصدی صنایع‌دستی در روز پنجشنبه

پویا محمودیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود به احیای رشته‌های صنایع‌دستی اشاره کرد و گفت: در نشست‌هایی که با استان‌های مختلف برگزار شد، موفق شدیم ۱۷ رشته صنایع‌دستی را احیاء کنیم و در حال حاضر ایران سومین کشور تولیدکننده صنایع‌دستی از نظر تنوع در جهان است.

او  با اشاره به فرارسیدن روز جهانی صنایع‌دستی گفت: به همین مناسبت در ۳۱ استان کشور برنامه‌های مختلفی برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود که شامل تجلیل از پیشکسوتان، افتتاح فروشگاه‌ها، برگزاری تورهای کارگاهی، نصب کاشی ماندگار و… است.

معاون صنایع‌دستی کشور در ادامه به کمپین «من ایرانی‌ام، صنایع‌دستی ایرانی را دوست دارم» اشاره کرد و گفت: «این کمپین که از سال گذشته آغاز شد، امسال نیز ادامه می‌یابد. ضمن این‌که طرح «پنجشنبه‌های با صنایع‌دستی» در دو استان اصفهان و قزوین استارت زده شده و مردم می‌توانند با خرید صنایع‌دستی در روز پنجشنبه از تخفیف ۱۰ درصدی برخوردار شوند.

ثبت بازارهای صنایع‌دستی در آینده نزدیک

محمودیان اما به حضور رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی اشاره کرد و افزود: مراسم بزرگداشت روز جهانی صنایع‌دستی، عصر امروز در خیابان استاد نجات‌الهی برگزار می‌شود و «غدا هیجاوی» رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی در این مراسم حضور دارد که البته با حضور او در ایران و سفر به استان قزوین، موضوع ثبت بازارهای صنایع‌دستی ایران آغاز می‌شود.

وی افزود: در مرحله اول قرار است، بازار سعدالسلطنه قزوین مورد بررسی قرار گیرد و در مرحله بعد بازار صنایع‌دستی نقش جهان و پس از آن از دیگر بازارهای صنایع‌دستی کشور بازدید شود.

محمودیان ادامه داد: مراسم عصر امروز در محل خیابان استاد نجات‌الهی به‌شکل متفاوتی برگزار می‌شود. البته این خیابان با پیشنهاد معاونت صنایع‌دستی با موافقت شورای اسلامی شهر تهران به نام «گذر صنایع‌دستی» تغییر نام داده است و کاشی هفت‌رنگ در این خیابان امروز نصب می‌شود.

او هدف از تغییر نام خیابان استاد نجات‌الهی به نام گذر صنایع‌دستی را تبدیل این خیابان به پاتوق و خیابان هنری و تلاش برای جذب هرچه بیشتر گردشگر دانست.

print

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید