صدای میراث: مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز در اقدامی عجیب مجوز تصرف و تخریب قلعه تاریخی و ثبت ملی شده در هزار متری تپه باستانی متعلق به پیش از تاریخ «حیدرآباد» که هر دو آنها مالکیت دولتی داشتند، صادر کرد و با درخواست تصرف قلعه و تخریب قلعه تاریخی «حیدرآباد» موافقت کرد.
براساس اسناد ارسال شده از سوی دوستداران میراثفرهنگی استان البرز به صدای میراث، «خلیل تاریقلی» سرپرست وقت شهرداری ماهدشت کرج در نامهای به تاریخ ۱۴۰۰/۰۳/۳۰ به «فریدون محمدی» مدیرکل اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز از او خواسته است مجوز دیوارکشی بر عرصه زمینی به مساحت ۲۶ هزار و ۶۴۴ متر و ۴۷ سانتیمتر مربع به آدرس مادهشت، خیابان داود بیات-جنب تپه حیدرآباد را به مالکیت متصرفی آقای «ر.ع.ن» و بنا به درخواست متصرف صادر کند.
فریدون محمدی مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز نیز که وظیفه اصلی او حفاظت از آثار تاریخی این استان است در نامهای با سربرگ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به تاریخ ۱۴۰۰/۰۶/۱۸ در پاسخ به این درخواست اعلام کرده است که «…بخشی از ملک مورد اشاره به مساحت حدود ۸ هزار مترمربع شامل بقایای چهار دیواری گلی قدیمی و منضم به پرونده ثبت ملی تپه حیدرآباد است و مطابق نقشه پیوست خارج از حریم تپه مذکور است. بنا به اعلام نظر کارشناسان این اداره کل، این بقایای ساختمانی به سبب آسیبهای فراوان و تخریب صورت گرفته، قابلیت مرمتف نگهداری و تملک ندارد. بنابراین نظر به درخواست متقاضی محترم جهت اجرای دیوارکشی در پیرامون محدوده اجرای طرح با نظارت کارشناس این اداره کل مجاز اعلام می شود. بدیهی است متقاضی موظف است در حین اجرای عملیات و در صورت برخورد با هر گونه شواهد آثار تاریخی – فرهنگی عملیات اجرایی را متوقف و مراتب را در کوتاهترین زمان به این اداره کل گزارش نماید.»
جالب آن که رونوشت نامه موافقت مدیرکل اداره میراثفرهنگی استان البرز با تصرف و تخریب عرصه و حریم یک اثر ثبت ملی شده کشور که مالکیت آن در پرونده ثبت ملی این اثر دولتی اعلام شده است، به سرپرست معاونت میراثفرهنگی استان البرز، فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی استان البرز، رییس حراست اداره کل استان البرز، رییس گروه حفظ و احیاء بناها و محوطههای تاریخی استان البرز و مسئول دبیرخانه استان البرز نیز ارسال شده است.
فردای نوشتن نامه موافقت مدیرکل میراثفرهنگی استان البرز مالک متصرفی عرصه و حریم یک اثر ثبت ملی شده کشور که مالکیت آن در پرونده ثبت ملی دولتی اعلام شده است با لودر بقایای قلعه تاریخی ثبت ملی شده روستای حیدرآباد ماهشهر کرج را با خاک یکسان میکند و زمین عرصه را نیز صاف و هموار میکند.
یگان حفاظت میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی هماکنون از این پرونده و تخلف آشکار مدیرکل میراثفرهنگی استان البرز آگاه است. اما مشخص نیست به چه دلیلی در پیگیری این پرونده تعلل کرده است.
پرونده ثبتی قلعه و تپه باستانی حیدرآباد کرج مالکیت این اثر را دولتی خوانده و مشخص نیست چگونه یک اثر دولتی و ثبت ملی شده به تصرف یک شخص درآمده و شهرداری و اداره کل میراثفرهنگی استان البرز نیز در این پرونده دخیل شدهاند.
تپه باستانی و بقایای قلعه تاریخی حیدرآباد ماهدشت در استان البرز به تاریخ ۱۳۸۱/۱۰/۱۰ به شماره ۶۵۶۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و در گزارش پرونده ثبتی اثر در توضیح ارش تاریخی تپه و قلعه تاریخی و باستانی حیدآباد کرج اینگونه آمده است: «مصالح به کار رفته در ساخت و ساز قلعه خشت و گل است و اخل اتاقها با گچ پوشش داده شده است. بعضی از قسمتهای دیوار گچبری شده و سقف اتاقهای باقیمانده به شیوه ضربی پوشش داده شده است. سبک معماری بنا شباهت زیادی به قلعههای روستایی قاجاری دارد. ولی سفالهای جمع آوری شده از حیاط این قلعه قدمت آن را به دوره صفویه میرساند. در فاصله حدود هزار متری شمال غرب این قلعه تپهای باستانی وجود دارد که به تپه حیدرآباد معروف است. سفالهای پیش از تاریخ،تاریخی و اسلامی در این تپه قابل مشاهده است.»
حالا مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز به مرصف قلعه تاریخی در همسایگی تپه باستانی حیدآباد که هر دو در فهرست آثار ملی کشور و در قالب یک پرونده ثبت شدهاند، اجازه داده است که به بهانه وجود بقایای غیرقابل مرمت یک قلعه تاریخی و ثبت ملی شده، این اثر تاریخی با مالکیت دولتی را با خاک یکسان کند.
عزتالله ضرغامی، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور که با شعار مقابله با فساد در کمیسیونهای مجلس حاضر شد تا نمایندگان مجلس را قانع به رای اعتماد به خود کند، حالا در برابر پروندهای قرار دارد که به گفته فعالان میراثفرهنگی استان البرز به پرونده «قلعهخواری» در تصرف ۲۶ هزار و ۶۴۴ متر و ۴۷ سانتیمتر از زمینی ایستاده است که مالکیت آن در پرونده ثبتی اثر دولتی اعلام شده است.
یگان حفاظت میراثفرهنگی کشور از این پرونده مطلع است اما به گفته برخی فعالان میراث فرهنگی تاکنون نسبت به برخورد با این پرونده تعلل کرده و بدین ترتیب فعالان میراثفرهنگی در انتظار ورود نهادهای نظارتی از جمله سازمان بازرسی به پرونده «قلعهخواری» کرج هستند. فعالان میراثفرهنگی البته به صدای میراث خبر دادهاند که احتمال وجود رشوه و ارتشاء در این پرونده وجود دارد و تنها دستگاههای نظارتی و امنیتی و همچنین قوه قضاییه قادر به تشخیص این موضوع هستند که آیا در پرونده قلعهخواری کرج در زمینی دولتی که به تصرف شخصی درآمده است و شهرداری و اداره میراثفرهنگی استان البرز نیز با آن موافق بودهاند، موضوع رشوه و ارتشاء درمیان بوده یا این تصمیم براساس سلیقه شخصی مدیران استانی صورت گرفته است؟