صدای میراث: رییسجمهوری با تخصیص زمین معوض به کشاورزان تپه باستانی کلار در کلاردشت از محل زمینهای منابع طبیعی با هدف آزادسازی این تپه باستانی موافقت کرد.
سیدعزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اعلام این خبر از تلاش خود در جلسه امروز هیات دولت برای آزادسازی تپه باستانی کلار در کلاردشت مازندران با هدف انجام کاوشهای باستانی و آزادسازی این تپه باستانی از کشاورزی خبر داد و اعلام کرد: رییسجمهوری با تخصیص زمین معوض به کشاورزان تپه کلار از منابع طبیعی موافقت کرد.
عزتالله ضرغامی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت به خبرنگاران گفت: به دنبال گزارشی که از سفر دیروز از شهرهای شمالی کشور به ویژه کلاردشت دادم، آقای رئیسجمهوری دستوراتی صادر کردند.
ضرغامی با تاکید بر اینکه رئیسجمهوری از این طرح حمایت کرد، افزود: وزیر کشاورزی هم همراه بود و از نظر ما مسئله حل شده است و گروهی کارشناسی آن را پیگیری میکند. با همکاری نهادهای مربوطه زمینهای معوض به آنان داده میشود تا هم کشاورزی انجام شود و هم میراث به امور خود برسد.
به گفته وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، متاسفانه به علت کمبود اعتبارات تپههای باستانی که باید با اعتبارات مناسب مورد اکتشاف قرار گیرد اما الان سالیان دراز است که ماندهاند و مردم هم در زمینه عرصه و حریم آن منطقه تاریخی مشکل جدی دارند و اجازه فعالیت عادی خود را در مناطقی که زمین خودشان است ندارند. چون باید به لحاظ قوانین میراث از آن مناطق حفاظت شود.
ضرغامی گفت: دیروز مردم تجمعی داشتند و من هم با آنها صحبت کردم و قرار شد که مطالبات آنان را به دولت منتقل کنم. در دولت هم تا حد زیادی تصویب شد که اگر قرار است آن منطقه (تپه کلار) در اختیار وزارت میراث باشد، ما اگر نمیتوانیم زمینهای مردم را بخریم، حداقل از زمینهای مجاور که عمدتا در اختیار جنگلها و مراتع است زمین معوض به مردم بدهیم که بروند کشاورزی و زندگی کنند و آنقدر به مردم ظلم نشود.
وزیر میراثفرهنهگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: بنده به عنوان وزیر میراثفرهنگی به درستی برای حفظ میراثفرهنگی در جاهایی به مردم ظلم میکنم. این ظلم سالیان دراز است که انجام میشود و باید راهحلهایی برای آن پیدا شود.
وی گفت: باید با رعایت تمامی قوانین میراث، به مشکلات مردم توجه کنیم. هرچند که تعابیر نادرستی از آن میشود و مثلاً در مورد پاسارگاد ما گفتیم که اصولاً بنای بر چاهزدن در آنجا نداریم. این چاهها از قدیم آنجا بوده است و کسی اعتراض هم نکرده است. ما آن چاههای موتور گازوئیلی را برقی میکنیم و وقتی این اتفاق افتاد محاسبههای لازم انجام میشود و هرکس به اندازه سهم خود از آب برداشت میکند.
وزیر میراث فرهنگی تاکید کرد: این کار هم برای میراث و هم برای کشاورزان خوب است. با وزارت نیرو هماهنگ میکنیم که این اتفاق بیفتد. در این مورد هم سالهاست به مردم ظلم میشود و جنگلها و مراتع زمین خداست و میتواند زمین معوض برای کشاورزان شود. من نمیدانم چرا عدهای نمیتوانند زیر میز بزنند. قوانین را کنار بگذارید. زمین خدا آنجا هست و کشاورز هم پای کار است و سالیان دراز است او حسرت زمینش را میخورد چون میراثفرهنگی میگوید باید اکتشاف شود. اما پول هم ندارد و الان کار مطالعاتی انجام میدهد و ممکن است ده سال بعد آنجا اکتشاف کند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره برنامههای وزارت میراث برای آمادهسازی جزایر کیش و قشم در راستای جامجهانی فوتبال در قطر، اظهار کرد: استفاده حداکثری از ظرفیت گردشگری مسابقات جام جهانی در دستور کار دولت است. وظایف همه روشن است و وظیفه ما هم روشن است. ما با کمیتهای که تشکیل دادهایم سعی میکنیم وظایف خود را پیگیری کنیم تا گردشگری خود را ارتقاء دهیم.
ضرغامی تاکید کرد: توریسم دریایی ما در جمهوری اسلامی صفر بوده است، اما الان با همت صورت گرفته، وضعیت این امر دارد بهبود پیدا میکند و مصوبهی اخیر دولت برای یارانهای کردن سوخت شناورهای تفریحی به خصوص کشتیهای تفریحی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است و امیدوارم به گردشگری رونق بخشد که مسابقات جامجهانی موقعیت خوبی برای این امر است.
عزتالله ضرغامی افزود: تپه کلار فوقالعاده و ارزشمند است، مطالعات و کارهای مقدماتی در این محوطه انجام شده است و این تپه میتواند یک دوره تاریخی در جغرافیای ایران را مشخص کند.
او به مشکلات حریم که در بیشتر مناطق تاریخی کشور وجود دارد اشاره کرد و گفت: مردم و کشاورزانی که در این محوطه زمین دارند، دچار مشکل شدهاند.
ضرغامی با بیان اینکه در حال حاضر اعتباری برای این تپه نداریم، افزود: این تپه حفاری نشده است و تا زمان اکتشاف باید به همین حالت باقی بماند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه داد: با جمعبندی لازم به این نتیجه رسیدیم که به مردم زمین معوض برای کشاورزی بدهیم تا کاوش در این منطقه شروع شود.
او با بیان اینکه در مجلس و دولت به این موضوع رسیدگی خواهیم کرد، گفت: سازمان جنگلها و مراتع برای حل مشکل مردم در این بخش باید همکاری لازم را داشته باشد.
مهندس ضرغامی افزود: اگرچه تعدادی از مردم درخواست تملک دارند اما با ارائه رقمهای بالا در حال حاضر این امکان وجود ندارد و اعطای زمینهای معوض این مشکل را حل خواهد کرد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با بیان اینکه این منطقه به عنوان یکی از زیباترین مکانهای تاریخی و اکوتوریسم در کلاردشت است که در اختیار نهادهای مختلف است، تصریح کرد: باتوجه به اینکه بهترین زیباییها در این منطقه وجود دارد، نباید در را به روی مردم ببندیم و با پیگیریهای انجام شده این مشکل حل خواهد شد.
او به ساختمان دوران پهلوی که توسط شورا و شهرداری کلاردشت به میراثفرهنگی اهدا شده است، اشاره کرد و گفت: اهدای این ساختمان یک حرکت جهادی است و پس از مرمت تبدیل به موزه خواهد شد. سایر شهرداریها و مسئولان با در اختیار قرار دادن ساختمانهای تاریخی به مجموعه میراثفرهنگی، کمک کنند تا مردم بتوانند از آنها استفاده کنند.
گفتنی است، تپه کلار با مساحت ۵ هکتار و ارتفاع ۷ تا ۱۲ متری از سطح دشت کلار، مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد و در روستای لاهو در شهرستان کلاردشت واقع شده است. محوطه باستانی تپه کلار همچنین ۱۵ آذرماه سال ۱۳۴۴ با شماره ۴۸۹ در فهرسشت آثار ملی کشور به ثبت ملی رسید.