دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳

فارابی مصادره نشده، به یونسکو رفته است

0 انتشار:

پرونده ثبت جهانی فارابی به‌طور مشترک توسط ایران و قزاقستان برای ثبت در فهرست میراث جهانی به یونسکو ارائه شده و موضوع مصادره این فیلسوف از سوی برخی کشورها صحت ندارد. به گزارش سازمان میراث‌فرهنگی، معاون میراث‌فرهنگی کشور با ارائه توضیحاتی درخصوص اخبار منتشر شده درباره ثبت فارابی به‌نام برخی از کشورهای همسایه گفت: این پرونده به‌طور مشترک توسط ایران و قزاقستان برای ثبت ارائه شده که اقدامی معمول در حوزه ثبت مشترک مشاهیر یونسکو است.

محمدحسن طالبیان افزود: به‌عنوان مثال ابوسعید ابوالخیر توسط ایران ثبت شده است، ولی زادگاهش در مهنه ترکمنستان است و ترکمنستان هم به پرونده پیوسته است. تولد فارابی نیز در شهر فاراب در قزاقستان کنونی و محل وفاتش نیز در دمشق سوریه است. بنابراین چیزی به اسم مصادره مشاهیر وجود ندارد. او گفت: کمیسیون ملی یونسکو کاملا وضعیت مشاهیر بزرگ ایران را رصد می‌کند و موضوع مصادره مشاهیر حقیقت ندارد.

طالبیان به پرونده جندی‌شاپور نیز اشاره کرد و افزود: جندی‌شاپور هم توسط ایران ثبت شد، لیکن کشورهای هند، عراق، یونان و ایتالیا هم به پرونده پیوستند یا مثلا میرسیدعلی همدانی توسط ایران ثبت شده، لیکن چون آرامگاهش در کولاب تاجیکستان است کشور تاجیکستان هم به پرونده پیوست. او در ادامه گفت: سهروردی هم توسط ایران ثبت شده، لیکن کشورهای عراق و سوریه هم به پرونده پیوستند چون آرامگاه شیخ اشراق در حلب سوریه است. طالبیان ادامه داد: همه پروندهای ثبت در گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو تهیه و تنظیم می‌شود. با وجود این معاونت میراث‌فرهنگی تقاضای جلسه‌ای فوری با وزارت خارجه و کمیته ملی یونسکو را برای بررسی دقیق اتفاقات حوزه مفاخر و بزرگان ایران تقاضا کرده است. او افزود: با وجود اینکه این موضوع را کمیسیون ملی یونسکو به‌عنوان نهاد ملی پیگیری می‌کند، معاونت میراث‌فرهنگی درخواست کرده تا در اسرع وقت جلسه‌ای با وزارت خارجه و کمیسیون ملی و سایر دست‌اندرکاران برای بررسی دقیق موضوع برگزار شود.

ابونصر محمد بن محمد فارابی کیست؟

ابو نصر محمد بن محمد فارابی معروف به فارابی و ملقب به معلم ثانی، از بزرگ‌ترین فیلسوفان ایرانی شرقی سده سوم و چهارم هجری است. اهمیت او بیشتر به‌علت شرح‌هایی است که بر آثار ارسطو نگاشته و به سبب همین مشروحات او را معلم ثانی خوانده‌اند و وی را در مقام بعد از ارسطو قرار داده‌اند. وی آثاری نظیر «الجمع بین الرایین»، «اغراض ما بعدالطبیعه ارسطو»، «فصول الحکم» و «احصاءالعلوم» را از خود به یادگار نهاده‌است. در قرون وسطی آثاری چند از او تحت نام Alpharabius, Alfarabi, El Farati, Avenassar به زبان لاتین برگردانده شده‌اند. پدر و مادر فارابی از تبار ایرانی بودند. فارابی به مکتب نوافلاطونی تعلق داشت که سعی داشتند تفکرات افلاطون و ارسطو را با الهیات توحیدی هماهنگ کنند و در فلسفه اسلامی نیز ازجمله اندیشمندان مشایی محسوب می‌شود. فارابی در علم، فلسفه، منطق، جامعه‌شناسی، پزشکی، ریاضیات و موسیقی تخصص داشت. بیشترین آثار او در زمینه فلسفه، منطق، جامعه‌شناسی و همچنین دانشنامه‌نویسی بود.

print

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید